Cestná doprava

Správa ciest ŽSK pripravila na zimnú údržbu 118 sypačov

Správa ciest (SC) Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) pripravila na zimnú údržbu ciest 118 sypačov s radlicami, 28 nakladačov a 9 nákladných áut na dopĺňanie posypového materiálu.

V informatívnej správe to na dnešnom zasadnutí zastupiteľstva ŽSK uviedol riaditeľ SC ŽSK Milan Puchoň. SC ŽSK zabezpečuje podľa Puchoňa údržbu 1440 kilometrov (km) ciest II. a III. triedy, 479 km ciest I. triedy a 17,6 km obchvatu Trstenej (R3) a obchvatu Hornej Štubne. „Zatiaľ máme 50 percentnú zásobu – 27.000 ton inertného materiálu a 8500 ton chemického materiálu. Na zimu máme 246 vodičov, z toho 28 od iných organizácií na základe verejnej súťaže. V zime naše sypače pracujú na tri zmeny, v lete iba na jednu zmenu. Preto máme vodičov z iných organizácií,“ skonštatoval Puchoň.
      
Predseda ŽSK Juraj Blanár pripomenul, že modernizačný dlh na cestách II. a III. triedy, ale aj I. triedy je enormný. Upozornil aj na neúmerné zaťažovanie ťažkou kamiónovou dopravou po zavedení mýta, odkedy kamióny obchádzajú spoplatnené úseky ciest I. triedy po cestách II. a III. triedy. „Sú to predovšetkým cesty II. triedy, pričom združenie samosprávnych krajov vyzvalo kompetentné ministerstvo riešiť tento problém.

Vyjazdené koľaje nám znehodnocujú cesty a budeme ich musieť opraviť. Ale nie sme schopní finančne to zabezpečiť. Preto žiadame ministerstvo, aby prišlo s okamžitým riešením a zamedzilo obchádzaniu a zneužívaniu mýta. Zároveň budeme žiadať o finančné kompenzácie za porušenie našich komunikácií,“ povedal Blanár.
      
ŽSK investoval podľa Blanára do ciest II. a III. triedy dovedna 22 miliónov eur. „Samozrejme, že to na celkovú opravu nestačilo. Z týchto finančných prostriedkov sme dokázali opraviť okolo 170 km ciest. Som spokojný s tým, čo sa podarilo v rámci možností urobiť. Ale v mnohých obciach, kde to robíme len zaplátaním, nie som spokojný. Bol by som rád, keby sme mali také finančné prostriedky, aby sme na najhorších úsekoch dokázali urobiť nový koberec,“ dodal predseda ŽSK.

 

Prečítajte si aj

Back to top button