Cestná doprava

Samospráva má záujem o vybudovanie južného cestného ťahu

Rýchlostná cesta R7 má riešiť čoraz viac komplikovanú a zaťaženú dopravnú situáciu južne od Bratislavy smerom na Lučenec. Návrh na výstavbu existuje v dvoch reálnych variantoch. Oba v súčasnosti posudzuje Ministerstvo životného prostredia SR z pohľadu vplyvov na životné prostredie.

Predseda Bratislavského samosprávneho kraja Vladimír Bajan, primátor Bratislavy Andrej Ďurkovský a starostovia Vrakune Ladislav Fatura, Dunajskej Lužnej Ladislav Cingel, Rovinky Štefan Hajdúch, Miloslavova Jaroslav Ferianček a starostka Podunajských Biskupíc Alžbeta Ožvaldová posúdili spoločne dopravné riešenia súvisiace s výjazdom R7 z Bratislavy v smere na Šamorín. "Prijateľný variant A je zadefinovaný v územnom pláne tak regiónu, ako aj hlavného mesta i dotknutých obcí. To znamená, že je prerokovaný a schválený všetkými dotknutými orgánmi a inštitúciami na úrovni hlavného mesta, obcí a ministerstiev dopravy i životného prostredia, Národnej diaľničnej spoločnosti, ochranárskych združení a mnohých ďalších," uviedol predseda BSK Vladimír Bajan. Starostovia Dunajskej Lužnej a Rovinky však podporu variantu A viažu na záruky prepojenia ich obcí k Dunaju. Obci Miloslavov vyhovuje viac variant C, ktorý je trasovaný bližšie k jej katastru, lebo chce napojiť svoje rozvojové plochy na R7. Variant C je však neprijateľný pre Podunajské Biskupice, kde by podľa starostky došlo k rapídnemu zhoršeniu nielen dopravnej situácie, ale aj k zhoršeniu životného prostredia.
Variant B nie je zapracovaný v územných plánoch, a tak celé toto riešenie by sa mohlo posunúť aj o niekoľko rokov, čo je v súčasnej už takmer neúnosnej dopravnej situácii nepredstaviteľné. "Preto kraj i hlavné mesto presadzujú variant A. Budú sa hľadať riešenia aj na požiadavky, ktoré pomenovali starostovia dotknutých obcí," prisľúbil Bajan. Na stretnutí zástupcov samospráv hovorili aj o možnom predĺžení bratislavskej Bajkalskej ulice až po križovatku Ketelec, ktoré by nadväzovalo na trasu variantu A. Primátor Ďurkovský označil tento projekt ako možnú združenú investíciu kraja, mesta a štátu. Na južnom Slovensku prebieha petícia za výstavbu rýchlostnej komunikácie R7. Organizátorom sa podarilo vyzbierať vyše 30.000 podpisov. "Podpisovú akciu organizujú obecné a mestské samosprávy v Rovinke, Dunajskej Lužnej, Šamoríne, Dunajskej Strede, Nových Zámkoch, Kolárove, Želiezovciach, Šahách a Tornali," uviedol pre TASR člen petičného výboru Zsolt Simon.

zdroj: TASR, foto: internet

Prečítajte si aj

Back to top button