Cestná doprava

Platené parkovanie v Košiciach sa dotkne vyše troch tisícok parkovacích miest

Po vyše ročnej prestávke sa mesto Košice vracia k spoplatneniu parkovania v centrálnej zóne a na vybraných miestach v jej okolí.

Platené parkovanie sa bude od 1. augusta týkať 2793 miest na 67 uliciach v centrálnej časti, 7 rampových parkovísk s 363 miestami a tiež 4 vybraných parkovísk mimo centra so 196 miestami. Spolu sa tak bude v druhom najväčšom meste Slovenska platiť za státie na 3352 parkovacích miestach, vrátane 26 miest pre autobusy. "Jednorazové parkovacie karty v hodnote 1 euro (30,126 Sk) za hodinu na parkovanie v centrálnej zóne mesta a na vybraných parkoviskách s plateným parkovaním už je možné si zakúpiť aj v týchto dňoch na označených predajných miestach," uviedol Jaroslav Vrábeľ z komunikačného referátu Magistrátu mesta Košice. Tými sú benzínové čerpacie stanice v rámci Košíc, novinové a iné predajné stánky, rampové parkoviská v pôsobnosti Správy majetku mesta Košice (SMMK) a vybrané objekty.
Žiadosti o rezidentské ročné a predplatné ročné, polročné a mesačné karty s fotokópiami potrebných dokladov už je možné podávať na Magistráte mesta Košice osobne, alebo poslať poštou na adresu SMMK. Tlačivá žiadostí sú k dispozícii na internetovej stránke www.smmk.sk, v kancelárii prvého kontaktu a na recepcii vo vestibule magistrátu i na vrátnici SMMK na Hlavnej 68. "Rezidentské a predplatné karty začne SMMK vydávať na magistráte v priebehu posledného júlového týždňa, o presnom termíne budeme verejnosť informovať," uviedol námestník riaditeľa Správy majetku mesta Košice s.r.o. Štefan Rychnavský. Žiadatelia, ktorí žiadosť pošlú alebo podajú dovtedy, kým sa ešte karty nevydávajú, budú následne telefonicky kontaktovaní na číslo uvedené v žiadosti a informovaní, kedy si môžu kartu osobne prevziať na magistráte a uhradiť poplatok za jej vydanie. "Pri osobnom podaní žiadosti o kartu na magistráte v týchto dňoch bude žiadateľovi vydané potvrdenie o podaní žiadosti, ktoré pri parkovaní od 1. augusta bude potrebné viditeľne umiestniť vo vozidle. Takéto potvrdenie bude pri kontrole zaparkovaného vozidla akceptované mestskou políciou do času, kým vodičovi nebude rezidentská alebo predplatná karta vydaná," dodal Rychnavský.
"Vzhľadom na proces vydávania rezidentských kariet Mestská polícia Košice nebude od soboty 1. augusta do soboty 15. augusta sankcionovať státie vozidiel obyvateľov spoplatnených ulíc, ktorým ešte nebude vydaná rezidentská karta, na vyhradených rezidentských miestach. Vodičom s trvalým pobytom na spoplatnených uliciach mestská polícia počas prvých dvoch augustových týždňov umožní, aby si na nový systém plateného parkovania mohli postupne zvyknúť a aby si v prípade záujmu stihli vybaviť rezidentskú alebo predplatnú kartu," povedal veliteľ parkovacej a odťahovej služby Mestskej polície Košice Juraj Gimera. Parkovací systém v Košiciach bol vytvorený mestom Košice v spolupráci s mestskou obchodnou spoločnosťou Správa majetku mesta Košice, s.r.o., ktorá bude platené parkoviská prevádzkovať. Parkovné bude možné uhradiť kúpou jednorazovej stieracej parkovacej karty, zakúpením lístka z parkovacieho automatu, zakúpením 24 – hodinovej parkovacej karty, platbou v termináli rampového parkoviska, alebo zakúpením rezidentskej, či predplatnej parkovacej karty.  "V nasledujúcom období bude zavedená aj možnosť úhrady parkovného formou SMS lístka," doplnil Vrábeľ.

zdroj: TASR, foto: internet

Prečítajte si aj

Back to top button