Cestná doprava

Ministerstvo dopravy nevyhovie požiadavke autodopravcov na zľavy z mýta

Požiadavke Únie autodopravcov Slovenska (UNAS) na zľavy z mýta rezort dopravy nevyhovie, nepovažuje to za systémové riešenie.

Minister dopravy Andrej Doležal (nominant Sme rodina) zároveň už nevidí zmysel rokovať so zástupcami UNAS Stanislavom Skalom a Mariánom Ürgem. Informoval o tom riaditeľ odboru komunikácie Ministerstva dopravy a výstavby (MDV) SR Ivan Rudolf po stredajšom (23. 2.) stretnutí s autodopravcami. UNAS opätovne vyzvala na riešenie problémov dopravcov a hrozí novým protestom.

Rudolf podotkol, že požiadavky UNAS na zníženie cestnej dane, spotrebnej dane či dane z motorového vozidla, má v kompetencii Ministerstvo financií (MF) SR, preto im rezort dopravy nemôže vyhovieť. Zľavy z mýta, ktoré tiež žiadali autodopravcovia, rezort dopravy nevníma ako systémové riešenie.

Stretnutie ministra dopravy Andreja Doležala s autodopravcami

Konkurencieschopnosť slovenských autodopravcov sa tým podľa MDV nezvýši. „Priestor vidíme v zľavách pre autodopravcov v novom mýte, ktoré bude férovejšie a pre štát efektívnejšie,“ naznačil Rudolf.
Stredajšie stretnutie podľa neho potvrdilo, že zástupcovia UNAS, Skala a Ürge, nemajú snahu hľadať úprimné riešenie, ako pomôcť autodopravcom. „Za hodinu a pol neboli schopní sformulovať jednu reálnu požiadavku, zato sa stihli medzi sebou pohádať, s inými autodopravcami a aj s ministrom dopravy,“ podotkol Rudolf.

Rezort dopravy tak po stredajšom stretnutí považuje za relevantného partnera na vecnú diskusiu Združenie cestných dopravcov SR Česmad Slovakia. „Dvere na diskusiu budú, samozrejme, otvorené aj pre slušnú a konštruktívnu časť autodopravcov z UNAS-u,“ dodal riaditeľ odboru komunikácie rezortu dopravy.

Únia autodopravcov zhodnotila, že rokovanie sa uskutočnilo bez výsledkov. „Predniesli sme opätovne svoje požiadavky, kde nám pán Doležal vysvetlil, že všetky odvetia majú problémy. Členovia UNAS vysvetlili, že už nemajú z čoho platiť ani cestnú daň,“ priblížila UNAS, ktorej zástupcovia vyzvali vládu, parlament aj koaličné strany na okamžité riešenie problémov dopravcov. Dodali, že inak budú nútení „trvať na odstúpení ministra dopravy SR a uskutočnia nový protest“.

Zdroj
transport.sk
Editor
TASR

Prečítajte si aj

Back to top button