Cestná doprava

Hankook rastie aj v Európe

Hankook rastie aj v Európe. Pneumatiky Hankook patria medzi najlepšie možnosti na svetovom trhu pneumatík. Jednou z ich vlastností je veľmi dobrý pomer medzi kvalitou a cenou.

Hankook Tire Company má výrobné závody okrem Južnej Kórey aj v Číne, USA, Maďarsku či Indonézii. V roku 2007 bol otvorený výrobný závod v maďarskom Dunaújvárosi, a to v hodnote 535 miliónov eur. V roku 2017 otvorili výrobný závod v USA. Väčšina pneumatík sa však v súčasnosti vyrába v Kórei. Európsky závod kórejskej spoločnosti, ktorý stojí na rozlohe 110 m2, vyrobí ročne niekoľko miliónov pneumatík pre osobné a malé nákladné vozidlá. Popri juhokórejských automobilkách sú odberateľmi pneumatík Hankook aj výrobcovia áut značiek Ford, Volvo, Renault, Volkswagen a Audi.

Hankook Tire Magyarország Kft.

Hankook rastie

Tržby z predaja výrobcu pneumatík Hankook v druhom štvrťroku 2023 prevýšili rovnaké obdobie predchádzajúceho roka o 11 % a prevádzkový výsledok o 41,6 %. Vyplýva to z vyhlásenia spoločnosti. Hankook v roku 2023 na základe globálnych konsolidovaných finančných výsledkov vykázal za druhý štvrťrok tržby 2 263,4 miliardy juhokórejských wonov (približne 1 580,8 milióna eur) a prevádzkový zisk 248,2 miliardy juhokórejských wonov (približne 173,3 milióna eur).

Stratégia značky Hankook sa zameriava na rozširovanie produktov s vysokou pridanou hodnotou a zvyšovanie podielu na trhu v odvetví elektrických pneumatík, čo má za následok významný podiel spoločnosti na trhu, uviedla spoločnosť vo vyhlásení. S rozširovaním výroby vozidiel vďaka stabilnej dodávke polovodičov sa celosvetovo zvýšila aj ponuka originálnych pneumatík.

Hankook iON evo AS a iON evo AS SUV

Pneumatiky pre SUV

Hankook Ventus S1 evo3 SUV si vyberajú aj výrobcovia prémiových automobilov. Tieto vysokovýkonné pneumatiky boli špeciálne optimalizované pre SUV a dobre priľnú na suchom aj mokrom povrchu: do seba zapadajúce vonkajšie drážky zaisťujú priľnavosť za mokra a zabraňujú pošmyknutiu na vode. To posilňuje výkon pneumatiky v zákrutách na mokrej vozovke a v daždi, bez toho, aby to ohrozilo ovládateľnosť na suchu, a zároveň umožňuje kolesám tichú a pohodlnú jazdu. Pneumatika dosiahla vynikajúce výsledky vo viacerých testoch a vďaka zosilnenej konštrukcii je mimoriadne odolná – vodiči SUV sa teda na ňu môžu spoľahnúť vo všetkých situáciách.

Hankook Hankook Ventus S1 Evo Z K129

Pneumatiky Ventus iON

Predaj elektrických vozidiel (EV) začína prudko stúpať a výrobcovia hlásia ukončenie výroby štandardných motorov. Tomuto trendu sa musia prispôsobiť aj výrobcovia pneumatík. Hankook už teraz prichádza s modelovým radom na každú sezónu, ktorá je určená práve pre výkonné elektrické vozidlá.
Elektrické vozidlá sa vyznačujú odlišnými vlastnosťami ako štandardné so spaľovacími motormi, a to nielen akceleráciou.

Elektromotory generujú plný krútiaci moment už od počiatočného zrýchlenia, čo vyžaduje, aby pneumatika bezpečne znášala vysoký krútiaci moment a zrýchlenie hneď od začiatku jazdy, preto potrebujú pneumatiky so zníženým valivým odporom, ktoré zabezpečia čo najdlhší dojazd a minimálne náklady na energiu. Elektrické vozidlá sú tichšie ako bežné vozidlá. Preto je nevyhnutn, aby aj pneumatiky boli čo najtichšie a dobre absorbovali vibrácie a hluk z vozovky.

Pneumatiky Hankook-iON v roku 2023 získali ocenenie Reddot

Hankook rastie aj v Európe

Hmotnosť batérie spôsobuje, že elektrické vozidlá sú o 25 – 30 % ťažšie ako bežné vozidlá. Pneumatiky musia uniesť túto hmotnosť a bezpečne dopraviť vozidlo do cieľa. Hankook pripravil pre elektromobily pneumatiky s technológiou Hankook EVolution, do každej sezóny nový dezén a nezabudol ani na celoročnú pneumatiku:

Hankook Ventus iON S/SX – letné pneumatiky,
Hankook Ventus iON i*cept – zimné pneumatiky,
Hankook Ventus iON A/AX – celoročné pneumatiky.
Výrobca odlíšil označenie pneumatík pre osobné vozidlá od SUV vozidiel jednoduchým písmenom „X“.
Vo väčšine prípadov majú pneumatiky Hankook záruku na životnosť dezénu 50 000 km, niektoré osobné pneumatiky dokonca až 75 000 km. Behúň pneumatík Hankook môže vydržať až 5 rokov bez akýchkoľvek rapídnych známok opotrebovania a stále budú v dobrej kvalite.

Zdroj
transport.sk
Editor
VIB, foto: Hankook

Prečítajte si aj

Back to top button