Cestná doprava

Čerpacím staniciam vo Veľkej Británii dochádzajú pohonné hmoty

Nedostatok profesionálnych vodičov vo Veľkej Británii už dlhšie spôsobuje meškanie zásobovania naprieč viacerými odvetviami. Najnovšie už ovplyvňuje aj dostupnosť pohonných hmôt. Jeden z najväčších prevádzkovateľov siete čerpacích staníc, spoločnosť British Petroleum (BP) vyhlásila, že v nedeľu (26.9.) boli bez dvoch najpredávanejších palív dve tretiny jej čerpacích staníc v krajine. Vláda reagovala pozastavením platnosti zákona o koknkurencii.

BP informovala, že dve najpredávanejšie palivá nemá v súčasnosti približne 30 % z jej 1 200 prevádzok vo Veľkej Británii. Problémy hlásia už aj spoločnosti Shell alebo Esso. Britská asociácia združujúca predajcov pohonných hmôt takisto hlásy nedostatok PHM. Bez paliva sú dve tretiny z jej 5 500 členov, zvyšok minie posledné zásoby pohonných hmôt čoskoro.

Otvorene sa hovorí o možnosti nasadiť na zásobovanie čerpacích staníc armádu. Minister dopravy Grant Shapps už skôr apeloval, aby ľudia nenakupovali v panike a zchovali pokoj. „Paliva je dosť, v krajine nie je nedostatok pohonných hmôt,“ povedal Shapps pre Sky News. Ľudia by podľa neho mali tankovať tak, ako to robia bežne a situácia sa upokojí.

Britská vláda chce problém riešiť aj vydaním 5 000 dočasných víz pre profesionálnych vodičov zo zahraničia, dopravcovia spolu s ďalšími organizáciami z odvetvia však varujú, že ide iba o krátkodobé riešenie. Situáciu s nedostatkom proefsionálnych vodičov podľa nich nerieši a navyše tu stále bude riziko, že prídu ďalšie veľké narušenia dodávateľského reťazca, vrátane dodávok pre obchodníkov, ktorých čaká tradične rušná vianočná sezóna. Shapps obvinil z vytvárania paniky dopravcov, ktorý sa podľa neho snažia za každú cenu na ostrovy dostať vodičov z Európy a znížiť tak platy pre domácich pracovníkov.

V prieskume novín Observer sa 68 % opýtaných vyjadrilo, že vláda podľa nich situáciu nezvládla. Veľká časť z nich si myslí, že za situáciu môže aj Brexit. Líder opozičnej Labouristickej strany Keir Starmer vyhlásil, že ministri súčasnej vlády zlyhali v príprave na nedostatok pracovníkov, ktorý bol témou od roku 2016, kedy sa Briti v referende rozhodli vystúpiť z Európskej únie. Podľa Starmera by sa malo pracovať na širšej schéme dočasných víz.

Zdroj
transport.sk

Prečítajte si aj

Back to top button