Cestná doprava

Banka Merrill Lynch nevylúčila možnosť bankrotu General Motors

Banka Merrill Lynch znížila hodnotenie akcie General Motors (GM) z "buy" na "underperform". Banka teda očakáva, že kurz titulu GM sa bude vyvíjať horšie ako celý akciový trh. Merrill Lynch nevylúčila ani možnosť bankrotu najväčšej americkej automobilky.
 

"Kľúčovým faktorom pre zmenu nášho investičného výhľadu je prognóza oveľa nižšieho predaja áut v USA, čo vedie k zvyšovaniu negatívneho cash flow a nutnosti získať oveľa vyšší kapitál, než trh v súčasnosti očakáva," napísal dnes v správe klientom banky newyorský analytik John Murphy. Zníženie investičného odporúčania nasleduje po utorkovej správe, že predaj GM sa na americkom trhu v júni prepadol o 18 %. Bank of America minulý týždeň uviedla, že GM asi bude potrebovať dodatočné financie vo výške približne 8 miliárd USD (153,23 miliardy Sk). JPMorgan Chase odhaduje, že GM bude musieť už počas prebiehajúceho kvartálu získať 10 miliárd USD.
Akcia GM na NYSE oslabila o 70 centov alebo 6 % na 11,05 USD. Počas uplynulých 12 mesiacov už stratila 71 %, čo je najväčší pokles spomedzi akcií spoločností indexu Dow Jones Industrial Average.
Koncern GM v utorok oznámil, že plánuje znížiť produkciu v Severnej Amerike v tomto kvartáli o 12 % na asi 900.000 áut. Hovorkyňa GM dnes v reakcii na hodnotenie Merrill Lynch uviedla, že automobilka má dostatok likvidity, aby prežila pokles v odvetví v tomto roku. V prípade zhoršenia situácie môže podniknúť ďalšie kroky na úsporu nákladov.
"Naďalej si myslíme, že spoločnosť má dostatočnú likviditu na rok 2008," povedala pre agentúru Reuters hovorkyňa Renee Rashid-Meremová. "Ak sa situácia bude zhoršovať, pouvažujeme o ďalších prevádzkových opatreniach."

Zdroj: TASR

Prečítajte si aj

Back to top button