Cestná doprava

BBSK opraví cestu z Fiľakova do Hajnáčky, zrekonštruuje aj osem mostov

Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK) zrekonštruuje takmer desať kilometrov dlhý úsek cesty II/571 na juhu Lučeneckého okresu vedúci z Fiľakova k hranici s okresom Rimavská Sobota. V rámci prác počíta aj s komplexnou rekonštrukciou ôsmich mostov. Pre TASR to uviedla hovorkyňa BBSK Lenka Štepáneková.

„Práce budú prebiehať v katastri mesta Fiľakovo a obcí Šíd, Čamovce a Šurice. V rámci stavebných úprav sa v daných úsekoch opraví existujúca komunikácia, ktorej povrch je rozrušený pozdĺžnymi, priečnymi a sieťovými trhlinami,“ priblížila Štepáneková.

V intraviláne obcí bude oprava komunikácie pozostávať z odfrézovania existujúcej vozovky a položenia nových konštrukčných vrstiev komunikácie, v miestach zlej únosnosti vozovky bude pod asfaltové vrstvy uložená geomreža. V extraviláne novú asfaltovú vrstvu nanesú na existujúcu komunikáciu, odfrézované budú len miesta častého výskytu rozpadu vozovky.

Podľa BBSK je veľká časť predmetného úseku cesty II/571 v značne poškodenom stave. „Intenzitou dopravy, jej preťažovaním a nedostatočným odvádzaním dažďovej vody z povrchu komunikácie cez zanesený nespevnený rigol dochádza k strate stability krajníc a komunikácie, čoho dôsledkom bolo poškodenie povrchu cesty pozdĺžnymi, priečnymi a sieťovými trhlinami,“ vysvetlila Štepáneková.

V rámci rekonštrukcie sa počíta aj s komplexnou opravou ôsmich mostov a celkom 14 priepustov. „Priepusty sa budú rekonštruovať a budú sa dopĺňať chýbajúce kalové jamy, upravovať vyústenie priepustov a spevňovať vtokové úseky rigolov,“ dodala Štepáneková. Pri obci Šíd bude vybudovaná aj nová zastávka so zastávkovým pruhom, ktorý je riešený ako nová konštrukcia vozovky.

Na rekonštrukciu cesty II/571 použije BBSK finančné prostriedky zo zdrojov Európskej únie z programu IROP. Vysúťažená cena diela predstavuje viac ako 2,54 milióna eur s DPH, zhotoviteľom rekonštrukcie bude spoločnosť Eurovia SK. Výsledky kontroly verejného obstarávania zo strany riadiaceho orgánu očakáva BBSK v druhej polovici októbra, v prípade priaznivého výsledku bude nasledovať odovzdanie staveniska. Začiatok stavebných prác bude závisieť aj od poveternostných podmienok, práce by však mohli odštartovať ešte koncom tohto roka.

Zdroj
transport.sk
Editor
TASR

Prečítajte si aj

Back to top button