Vodná doprava

Rýchlolode do Viedne oslavujú 50. výročie, prepravili vyše milión ľudí

Plavba rýchloloďou medzi Bratislavou a Viedňou oslavuje tento rok 50. výročie. Práve v júli 1964 vyplávala prvá takáto loď s názvom Raketa a do dnešného dňa sa na trase prepravilo viac ako milión cestujúcich.

Podľa marketingového manažéra spoločnosti Slovenská plavba a prístavy – lodná osobná doprava (SPaP-LOD) Róberta Žilineka spôsobili rýchlolode v 60. rokoch senzáciu. „Boli to prvé lode na nosných krídlach, dosahovali rýchlosť 60 kilometrov za hodinu,“ opísal Žilinek na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave. Do Viedne dokázali prepraviť cestujúcich za približne hodinu, do Budapešti im to trvalo necelé štyri hodiny.
      
Pre porovnanie, v súčasnosti sa môžu ľudia dostať rýchloloďou z Bratislavy do Viedne za hodinu a 45 minút, cesta späť je približne o pol hodinu kratšia. V minulosti však podľa Žilineka neboli plavebné komory v Rakúsku a v Gabčíkove a práve plnenie komory predlžuje jazdný čas lodí. Spoločnosť má dnes vo flotile šesť lodí, za celý minulý rok prepravila viac ako 93.000 cestujúcich. Z toho medzi Bratislavou a Viedňou sa preplavilo vyše 30.000 ľudí a napríklad na vyhliadkových plavbách z Bratislavy do Devína sa zúčastnilo viac než 35.000 záujemcov. Oproti roku 2012 ale spoločnosť pocítila pokles cestujúcich o zhruba 12.000. „Pretože v júni 2013 boli záplavy a zhruba dva týždne bola zastavená plavba,“ vysvetlil Žilinek. Zároveň dúfa, že v tomto roku bude záujem ľudí väčší.
 

Prečítajte si aj

Back to top button