Železničná doprava

Železničiari v štrajkovej pohotovosti

Tá bude trvať dovtedy, kým predsedníctvo Generálnej rady Odborového združenia železničiarov (OZŽ) nedostane od vlády adekvátnu odpoveď na svoje požiadavky. Očakávajú, že bez účinných opatrení prijatých na úrovni slovenskej exekutívy sa bude recesia železničnej dopravy naďalej prehlbovať, čo bude znamenať ďalšie ohrozovanie existenčných záujmov železničiarov i občanov, ktorí využívajú služby železníc.

"Odborové združenie železničiarov využilo všetky možnosti sociálneho dialógu, aby prispelo k hľadaniu účinných a sociálne priechodných východísk z ekonomickej a sociálnej krízy v železničnej doprave. Napriek blízkosti názorov na príčiny i spôsoby riešenia hroziaceho kolapsu železníc so zamestnávateľmi, ministerstva dopravy i poslancami Národnej rady SR, s ktorými sme rokovali, nepodarilo sa nám dosiahnuť žiadny konkrétny výsledok," uvádza sa v ich dnešnom stanovisku. Predseda Generálnej rady OZŽ František Petroci pre TASR povedal, že pri neriešení problémov v tomto sektore hrozí, že dôjde k prepúšťaniu vyše 6000 zamestnancov, zmrazeniu miezd a výhod, ktoré plynú z kolektívnych zmlúv. "To je ten sociálny dopad. Ten praktický ekonomický dopad je kolaps sektora železníc, zvlášť spoločnosti Cargo, ktorému hrozí absolútny prepad vo výkonoch," poznamenal s tým, že v tejto súvislosti požiadali o stretnutie aj predsedu vlády Roberta Fica. "Bohužiaľ, nenašiel si čas. Čakali sme do tohto obdobia, jednoducho nevidíme inú možnosť, ako riešiť tento problém," konštatoval Petroci.
K ich základným požiadavkám patrí prijatie opatrení financovania nákladov za používanie železničnej dopravnej cesty, ktoré zrovnoprávnia železničnú dopravu na dopravnom trhu a vytvoria predpoklady pre jej konkurencieschopnosť v rámci Európy. Okrem toho budú presadzovať prijatie programu revitalizácie železníc a prijatie osobitných opatrení na úrovni vlády zamedzujúcich kolapsu a recesii v železničnej doprave v budúcom roku. "Je to ich právo. Ministerstvo bude so železničiarmi komunikovať formou dialógu," reagoval hovorca Ministerstva dopravy, pôšt a telekomunikácií SR Marian Jánošík. Premiér Robert Fico sa stotožňuje so stanoviskom ministertsva dopravy, pričom podľa slov jeho hovorkyne Silvie Glendovej dôjde medzi vládou a OZŽ k dialógu. "Vláda urobí všetko pre to, aby nedošlo k prepúšťaniu zamestnancov," uzavrela.

zdroj: TASR, foto: internet

Prečítajte si aj

Back to top button