Vodná doprava

Airbus na vode

Airbus na vode. Európsky výrobca lietadiel – Airbus, obnoví flotilu nákladných plavidiel, ktorú používa na prepravu materiálu medzi závodmi v Európe a Amerike. Objednáva nové nákladné lode, vďaka ktorým chce docieliť nižšie emisie z dopravy materiálu cez Atlantik.

Výrobou, vlastníctvom a následným prevádzkovaním trojice lodí bola poverená francúzska firma Louis Dreyfus Armateurs. Pripravené majú byť od konca roku 2026. Nové plavidlá budú väčšie, každé uvezie sedemdesiat štandardných 40-stopových kontajnerov a šesť podzostáv úzkotrupých lietadiel. Dnes používané lode prepravia len štyri podzostavy. Využívané sú najmä v rámci prepráv medzi Saint-Nazaire vo Francúzsku a linkou finálnej montáže v Alabame.

Preprava častí lietadiel Airbus medzi Saint-Nazaire a Mobile v Alabame.

Vyššia kapacita lodí Airbusu poslúži aj pri naplnení plánov rýchlejšej výroby. Firma chce do roku 2026 produkovať 75 lietadiel mesačne. Airbus zdôvodňuje obnovu flotily nižšou uhlíkovou stopou, a to o viac ako polovicu. Ročne produkované emisie CO₂ klesnú zo 68-tisíc ton na 35-tisíc. Plavidlá majú okrem nafty spaľovať aj e-metanol, poháňané však budú i vetrom. To zaistia tzv. Flettnerove rotory. Ide o veľké rotujúce valce vytvárajúce vztlak. Pomôcť má tiež efektívnejšie plánovanie lodných trás.

Airbus na vode pohánaný vetrom.
Lode Airbus budú využívať veternú energiu

Airbus v Alabame

Airbus vo výrobnom závode v Alabame expanduje. Nový projekt rozšírenia Airbusu si vyžiadal pridanie tretej finálnej montážnej linky alebo FAL v továrni na mobilné zariadenia s cieľom podporiť zvýšenú produkciu osobných lietadiel Airbus A320 s jednou uličkou, čo umožňuje vznik 1 000 nových pracovných miest v priebehu niekoľkých nasledujúcich rokov vo výrobnom centre Mobile v Alabame, ktoré má v súčasnosti približne 1 200 zamestnancov.

Airbus Americas tak zvyšuje globálnu výrobu lietadiel A320 Family vrátane pridania nového objektu s rozlohou 350 000 m2 v centre Mobile. „Airbus poskytuje neuveriteľné kariérne príležitosti a my máme skvelú príležitosť pomôcť im nájsť tím a pomôcť s tréningom,“ povedal Ed Castile, riaditeľ AIDT a námestník ministra obchodu Alabama Department of Commerce. Flight Works Alabama je letecké vzdelávacie centrum nachádzajúce sa v blízkosti zariadenia Airbus, ktorého cieľom je inšpirovať budúcich leteckých pracovníkov v celom regióne Mobile.

Airbus A320 Family

Airbus vyrobil prvé lietadlo A320 v Alabame v roku 2015. V roku 2019 spustil výrobu osobného lietadla A220 v centre Mobile s novou montážnou linkou špeciálne určenou pre lietadlá tohto typu, do ktorej investoval viac ako 1 miliardu dolárov.

„Mobile sa rýchlo stáva globálnym epicentrom leteckého a kozmického priemyslu a pridanie tretej finálnej montážnej linky je dôkazom pracovnej sily v našej oblasti,“

povedal David Rodgers, viceprezident pre ekonomický rozvoj obchodnej komory pre mobilné oblasti.
Preprava medzi Saint-Nazaire a Mobile v Alabame.

Zdroj
transport.sk
Editor
Viliam Bujna, zdroj: Airbus Americas

Prečítajte si aj

Back to top button