Správy | Aktuality | Témy

V USA vyrastie jedna z najväčších výrobní čistého vodíka

Air Products postaví najväčšiu výrobňu modrého vodíka so zachytávaním a skladovaním CO2 na svete.

Spoločnosť Air Products, popredný svetový výrobca priemyselných plynov, postaví zariadenie, ktoré denne vyprodukuje viac ako 21 miliónov m3 vodíka modrého, pri ktorého výrobe sa zachytí a uskladní 95 % oxidu uhličitého.
Vďaka tomu je modrý vodík považovaný za bezemisný zdroj energie, rovnako ako zelený vodík, ktorý je vyrábaný pomocou obnoviteľnej elektriny.

Komplex blízko mesta Ascension Parish v americkej Louisiane za 4,5 miliardy dolárov bude doposiaľ najväčšou svetovou výrobnou čistej energie so zachytávaním a skladovaním CO2 (Carbon Capture Storage). Má byť spustený v roku 2026 a mal by v regióne vytvoriť takmer 600 nových pracovných miest.

Približne 5 miliónov ton oxidu uhličitého ročne bude zachytávaných, stláčaných a prepravovaných potrubím do niekoľkých úložísk umiestnených vzdialených až 55 míľ na východ od komplexu. Stlačený plyn bude trvalo izolovaný v geologicky vhodnom podloží okolo 1 600 metrov pod zemou. Spoločnosť Air Products na to získala súhlas Štátneho úradu pre minerálne a energetické zdroje.

Projekt je súčasťou stratégie prechodu štátu Lousiana na čistú energiu. Guvernér štátu John Bel Edwards vyhlásil, že zachytávanie a ukladanie uhlíka je dôležité pre úsilie krajiny znížiť emisie oxidu uhličitého pri zachovaní rastu moderného priemyslu v krajine. „Tento významný megaprojekt urobí Louisianu lídrom USA v znižovaní emisií skleníkových plynov, zaistí ekonomický rozvoj a zároveň vytvorí kvalitné pracovné miesta,“ povedal Seifi Ghasemi, výkonný riaditeľ spoločnosti Air Products.

Časť vyrobeného modrého vodíka bude Air Products dodávať zákazníkom prostredníctvom siete vodíkového potrubia na pobreží Mexického zálivu, ktoré sa podľa nej tiahne viac ako 1130 kilometrov od Galveston Bay v Texase do New Orleans v Louisiane. Zvyšný vodík bude použitý na výrobu modrého čpavku, ktorý môže byť ľahko prepravovaný po celom svete a premenený späť na modrý vodík pre bezemisnú dopravu a dekarbonizáciu priemyslu.

Zdroj
transport.sk
Editor
TS

Prečítajte si aj

Back to top button