Motorizmus

USA a EÚ obnovia vzájomný obchod s oceľou a hliníkom

Spojené štáty a Európska únia (EÚ) podnikli v nedeľu kroky na obnovenie transatlantického obchodu s oceľou a hliníkom a riešenie problémov v sektore, uviedli v spoločnom vyhlásení. EÚ a USA chcú v rámci nového partnerstva vyrokovať globálnu dohodu, ktorá by mala riešiť uhlíkovú náročnosť odvetvia a jeho globálne nadmerné kapacity.

„USA nebudú aplikovať odsek 232 zákona týkajúci sa ciel a umožnia bezcolný dovoz ocele a hliníka z EÚ v objeme stanovenom na základe historických údajov a EÚ pozastaví platnosť súvisiacich ciel na výrobky z USA,“ uvádza sa v spoločnom vyhlásení.

Bývalý americký prezident Donald Trump uvalil v júni 2018 clá vo výške 25 % na oceľ a 10 % na hliník z viacerých štátov vrátane EÚ. Európania v reakcii na tento krok zaviedli clá na ikonické americké výrobky, akými sú motocykle Harley-Davidson, rifle Levi’s, arašidové maslo či bourbon. Okrem ekonomických dôsledkov európske krajiny rozhnevalo aj Trumpovo odôvodnenie, že uvedené clá boli uvalené v záujme ochrany národnej bezpečnosti USA.

Diskusie o urovnaní celého sporu sa mohli začať až po tom, ako Donalda Trumpa v Bielom dome vystriedal Joe Biden, hľadanie riešenia však podľa účastníkov rokovaní nebolo jednoduché. Rozhovory odštartovali v júni tohto roku a obe strany si vopred stanovili, že sa pokúsia dosiahnuť dohodu do 1. decembra. EÚ dovtedy odložila plánované zvýšenie ciel, ktoré malo nadobudnúť účinnosť 1. júna.

Zdroj
transport.sk
Editor
TASR

Prečítajte si aj

Back to top button