Motorizmus

V USA vyšetrujú viac než 400 000 vozidiel Tesly pre nečakané brzdenie

Americký úrad pre bezpečnosť cestnej premávky NHTSA vo štvrtok oznámil, že spustil formálne vyšetrovanie 416 000 vozidiel Tesly. Dôvodom sú hlásenia týkajúce sa nečakanej aktivácie bŕzd spojenej s asistenčným systémom Autopilot.

Predbežné vyšetrovanie sa týka áut radu Model 3 a Model Y vyrobených v rokoch 2021 až 2022 v USA. NHTSA totiž v priebehu uplynulých 9 mesiacov dostal 354 sťažností týkajúcich sa tohto problému. Úrad uviedol, že tieto vozidlá používajú pokročilý asistenčný systém riadenia, ktorý Tesla volá Autopilot. Ten môže v rámci jazdného pruhu automaticky brzdiť a riadiť. Predbežné vyšetrovanie je prvou fázou, než môže úrad formálne nariadiť zvolávaciu akciu.

„Podľa sťažností môže náhodne a bez varovania prísť k prudkému spomaleniu a často aj opakovane v rámci jednej jazdy,“ uviedol úrad. Majitelia vozidiel to hlásili aj Tesle, ktorá ich sťažnosti odmietla s odôvodnením, že brzdenie je normálne.

NHTSA minulý rok v auguste spustil formálne vyšetrovanie systému Autopilot týkajúcom sa 765 000 áut v USA po sérií nehôd, ktorých súčasťou boli modely Tesly. Šéf Tesly Elon Musk v máji uviedol, že automobilka prestane vo svojom asistenčnom systéme používať radarový senzor, čo by malo vyriešiť problém s „fantómovým brzdením“, na ktorý sa vodiči dlho sťažovali.

Zdroj
transport.sk
Editor
TASR

Prečítajte si aj

Back to top button