Motorizmus

Vlády EÚ zvážia úvery pre automobilový sektor

Vlády členských krajín Európskej únie zvážia požiadavku automobiliek o úver na vývoj ekologickejších áut vzhľadom na to, že únia schválila prísnejšie normy na emisie výfukových plynov. Uviedla to dnes francúzska ministerka financií Christine Lagardeová.
      

Európske automobilky požiadali úniu o finančnú pomoc vo výške 40 miliárd eur (1,2 bilióna Sk) na vývoj tzv. zelených áut, ktoré budú spĺňať nové, prísnejšie normy. Tie nariaďujú znížiť do roku 2012 obsah oxidu uhličitého vo výfukových plynoch o 18 %, čiže na 130 gramov na kilometer. Argumentujú, že pri súčasnom poklese predaja vozidiel a sprísnení podmienok pre poskytnutie úverov nedokážu financovať vývoj áut, ktoré by vypúšťali menej škodlivých plynov.
Lagardeová žiadne konkrétne číslo nezverejnila, ale uviedla, že európske vlády chcú pomôcť automobilovému priemyslu pri vývoji, aby mohli produkovať autá, ktoré by spĺňali normy EÚ. Francúzska ministerka tiež prezradila, že ministri financií EÚ požiadali Európsku investičnú banku (EIB), aby vyčlenila peniaze na pôžičky pre výskum a vývoj zameraný na klimatické zmeny a energiu. Na budúci mesiac očakáva od banky jej návrh.

zdroj: TASR, foto: internet

Prečítajte si aj

Back to top button