Motorizmus

V auguste došlo v Británii k silnému poklesu predaja nových áut

V auguste zaregistrovali úrady v Británii najnižší počet nových automobilov vstupujúcich na cesty za posledných 42 rokov. Spoločnosť výrobcov automobilov a obchodníkov (SMMT) uviedla, že sa v krajine minulý mesiac predalo 63.225 vozidiel, kým v posledných ôsmich rokoch sa ich predávalo v tomto mesiaci priemerne 75.000. Ich predaj klesol medziročne o 18,6 %.

Horší august mali britskí predajcovia automobilov len v roku 1966. V posledných 12 mesiacoch kúpili súkromné osoby o 23,6 % vozidiel menej ako v porovnateľnom období 2006/07. Posledné tri mesiace mali na tomto nepriaznivom výsledku 89-% podiel.
August je v Británii v predaji osobných áut najslabším mesiacom roka. Dlhodobo sa v ňom predávajú len 3 % z ich celkového ročného odbytu. Tento rok sa však medzi faktory, ovplyvňujúce záujem Britov o nové vozidlá pridali aj vysoké ceny pohonných látok a rozhodnutie bánk sprísniť kritériá na poskytovanie úverov, vrátane spotrebiteľských. Avšak  súčasný pokles predaja automobilov je indikátorom ďalšie nepriaznivého vývoja na tomto trhu. Pokles záujmu o autá súvisí so stavom financií spotrebiteľov po prasknutí bubliny s nehnuteľnosťami.
Akcie veľkých britských dílerov motorových vozidiel Pendragon a Lookers klesli po tom, ako investori došli k záveru, že predaj áut zostane určitý čas nízky.
Podobné nepriaznivé výsledky v predaji nových vozidiel sa dosiahli v auguste aj v Španielsku. Tam sa minulý mesiac predalo o 41 % menej osobných vozidiel ako pred rokom. V Nemecku bol medziročný pokles 10,4 %, vo Francúzsku 7,1 % a v Taliansku 26 %.
Z európskych krajín dosahuje prudký vzostup len ruský trh. Predpokladá sa, že tento rok, najneskoršie v nasledujúcom, predstihne Rusko Nemecko v počte predaných vozidiel a jeho trh  sa stane najväčším na starom kontinente.

zdroj: TASR, foto:internet

 

Prečítajte si aj

Back to top button