Motorizmus

Plne elektrická budúcnosť značky Mercedes-AMG

Plne elektrická budúcnosť značky Mercedes-AMG. Koncepčné vozidlo Vision AMG poskytuje náhľad na plne elektrickú budúcnosť značky Mercedes-AMG.

Veľkolepé proporcie charakterizované dlhým rázvorom a zvýraznenými krátkymi prevismi karosérie, výraznými ramenami, veľkými kolesami, výraznou odtrhovou hranou vzadu a svetelnou signatúrou hlavných svetlometov v tvare hviezdy: dizajnová štúdia Vision AMG je emotívnym vyjadrením z každej perspektívy. Mercedes-AMG týmto mimoriadnym koncepčným vozidlom umožňuje náhľad do plne elektrickej budúcnosti jazdných výkonov AMG. Pod strhujúco štylizovanou karosériou štvordverového kupé sa skrýva mimoriadna platforma AMG.EA, ktorá sa v súčasnosti vyvíja v Affalterbachu pre plne elektrické vysokovýkonné modely.

„AMG sa definuje nanovo. Rovnako ako kedysi u našich zakladateľov, v Affalterbachu panuje už nejaký čas úžasný pocit z nových začiatkov. Výhybky sú celkom evidentne prehodené smerom k elektrifikovanej budúcnosti. Naše ambície sú pritom vysoké. Pretože naši zákazníci očakávajú niečo mimoriadne aj od čisto elektrických modelov. Prostredníctvom elektrického modelu SLS AMG Electric Drive, našej vlastnej technológie hybridného pohonu E PERFORMANCE, ako aj prvých derivátov značky Mercedes-EQ sme už vo veľkej miere preukázali svoju expertízu.

Touto štúdiou teraz poskytujeme prvý náhľad na to, ako od roku 2025 prenesieme DNA AMG do čisto elektrickej budúcnosti. Týmto mimoriadnym dizajnom určili Gorden a jeho tím vizuálne smerovanie. Ako AMG sme vždy symbolizovali extra emócie, pôžitok z jazdy, jazdnú dynamiku, sofistikované aerodynamické prvky a ďalšie technicky inovatívne riešenia. A za týmto si stojíme aj pri našom prvom akumulátorovom elektrickom vozidle kompletne vyvinutom v Affalterbachu. Vyvíjame všetko od základov, od dedikovanej platformy AMG.EA až po revolučnú technológiu pohonu, s ktorou posunieme výkon elektromobility na novú úroveň,“

hovorí Philipp Schiemer, predseda vedenia spoločnosti Mercedes-AMG GmbH.

Plne elektrická budúcnosť značky Mercedes-AMG

„Vision AMG veľkolepým spôsobom ukazuje, ako by mohla vyzerať elektrifikácia v značke Mercedes-AMG. Zostávame pritom stále verní estetike značky: extrémne proporcie štúdie vytvárajú fascináciu a vášeň pre výkonnosť – to symbolizuje AMG. Vision AMG pôsobivo stelesňuje bipolárnosť značky – súhru krásy a výnimočnosti. Prvky z budúcnosti, ako sú svetelné signatúry s osvetlenou, špičkovou digitálnou maskou chladiča, taktiež zvýrazňujú progresívny vývoj našej reči tvarov zmyselnej čistoty,“ hovorí Gorden Wagener, šéfdizajnér Mercedes-Benz Group AG. „Kontrastnou modernou grafikou a radikálnymi proporciami vozidlo naznačuje ďalší krok v oblasti dizajnu, ktorý je založený na VISION EQXX a rozširuje sa smerom k luxusu zameranom na výkonnosť. Plynulé, plné plochy a monolitická skulptúra dotvárajú výraznú estetiku Vision AMG. Výsledkom je elektrické superauto, štýlová ikona, ktorá vzbudzuje túžbu – a o tom je luxusné športové vozidlo.“

Monolitická skulptúra a radikálne proporcie

Koncepčné vozidlo sa vyznačuje plynulými a plnými plochami. Medzery boli zredukované na minimum a zadné a bočné okná sú lakované vo farbe karosérie strieborná alubeam. To umocňuje celkový dojem monolitickej skulptúry. Športové proporcie sú zjavné najmä pri pohľade zboku a sú definované technickým rozvrhnutím: dlhý rázvor, výrazne v popredí umiestnený a značne naklonený stĺpik A, krátka predná časť a o niečo dlhší, aerodynamicky optimalizovaný zadný previs. Reč tvarov zmyselnej čistoty jasne vyjadruje a zvýrazňuje spôsobom typickým pre športové vozidlá. Dizajnéri tento efekt dosiahli pomocou doširoka rozšírených blatníkov vpredu a výrazne širokých ramien vzadu.

Filigránsku kabínu integrovali do splývavého základného tvaru a plynule prechádza do plochej siluety. Elegantne dozadu sa znižujúca a do strán sa zužujúca línia strechy prechádza priamo do zadného spojlera. Celkovo tak vzniká vizuálne vzrušujúci a aerodynamicky efektívny tvar slzy, ktorého základné vlastnosti možno nájsť aj vo VISION EQXX.

Design Essentials IV – The Art of Creating Desire, 2022, Nizza: Vision AMG Design Essentials IV – The Art of Creating Desire, 2022, Nice: Vision AMG

Zmyselná povrchová úprava a výrazne vypracovaná skulptúra predstavujú reč tvarov typickú pre Mercedes. Rovnako typická pre značku je aj ambícia po výnimočnosti, ktorá sa realizuje prostredníctvom radikálnych proporcií a ostro rezanej prednej časti s tvarom „Shark Nose“. Vision AMG tak pôsobivým spôsobom podčiarkuje formálnu bipolárnosť značky s hviezdou charakterizovanú krásou a výnimočnosťou.

Ostro zošikmená odtrhová hrana vzadu s aktívnym spojlerom opticky rozširuje bočný pohľad a zároveň zlepšuje aj aerodynamiku. Hrana je ohraničená ostro rezaným svetelným pásom, ktorý umožňuje rôzne svetelné inštalácie. Efektne kontrastuje s veľkým čiernym logom AMG na zadnej časti.

Plne elektrická budúcnosť značky Mercedes-AMG

Strhujúca technika pre vynikajúci výkon

Technika Vision AMG zohľadňuje veľkolepý dizajn mnohými spôsobmi. Všetky komponenty hnacieho ústrojenstva vyvinuli od základu: netýka sa to iba samotnej platformy AMG.EA, ale aj špeciálneho vysokovýkonného vysokovoltového akumulátora a revolučného hnacieho ústrojenstva. Výkonným srdcom Vision AMG je inovatívny elektromotor s axiálnym tokom, ktorý vyvinula dcérska spoločnosť Mercedes-Benz, YASA. Vďaka svojej kompaktnej a ľahkej konštrukcii poskytuje výrazne vyšší výkon ako bežné elektromotory.

Uzavreté obloženie chladiča AMG s osvetlenými priečkami

Obloženie chladiča špecifické pre AMG so zvislými priečkami sa zachovalo ako identifikačný znak typický pre značku – hoci plne elektrická koncepcia pohonu vpredu si nevyžaduje klasický chladič. Maska chladiča je nalakovaná vo farbe karosérie a plne integrovaná do prednej časti. Ako ústredný grafický prvok podsvietenie priečok a trojrozmerne prehĺbený vonkajší obrys zdôrazňujú futuristický vzhľad Vision AMG. Hviezdu značky umiestnili prominentne na kapote motora – podobne ako pri vozidle Mercedes-AMG Project ONE.

Plne elektrická budúcnosť značky Mercedes-AMG

Výnimočná svetelná signatúra s hviezdou

Svetelná signatúra hlavných svetlometov smeruje rovno do budúcnosti. Tri časti s technológiou LED tvoria štylizovanú, trojrozmernú hviezdu Mercedes, vďaka ktorej sa identita značiek Mercedes a AMG okamžite rozpozná a nezamení, a to nielen v noci. Oba svetlomety sa opticky prepojili. Zabezpečuje to vodorovný svetelný pás nad obložením chladiča, ktorý sa môže inscenovať rôznymi animáciami – od pozdravu až po trvalé osvetlenie.

Nový, no predsa známy svetelný dizajn znázorňujú aj okrúhle zadné svietidlá. Tri kruhy s technológiou LED umiestnené vľavo a tri vpravo sú umiestnené v rúrkových trubiciach. Aj tu odkazujú malé hviezdy na značku Mercedes. S tým kontrastuje výrazný zadný difúzor v tmavej čiernej farbe.

Odkaz na Formulu 1 prostredníctvom tvarov a farieb

Ďalšie vizuálne detaily vytvárajú priame spojenie s úspešným tímom Mercedes-AMG Petronas F1. Medzi ne patrí strieborný lak s veľkým vzorom hviezdy cez ramená a zadné krídlo, funkčné prvky z viditeľných uhlíkových vlákien, aerodynamický dizajn 22-palcových kolies s aerodynamickými krytmi výrezov kolies, logo AMG a prvky vo farbe tímu Petronas na prahoch a difúzore.

Športový a špičkový plynulý dizajn a strhujúce proporcie dodávajú Vision AMG futuristický charakter. 4-dverová konfigurácia tiež jasne naznačuje, že koncepčné vozidlo je ukážkou funkčného plne elektrického športového vozidlo budúcnosti. Napriek balíku akumulátorov v podlahe vozidla medzi nápravami je koncepcia opäť výrazne nižšia ako v prípade EQS – a vďaka dômyselne tvarovanej vnútornej podlahe ponúka pohodlný priestor pre štyri osoby.

V spolupráci
transport.sk
Zdroj
TS
Back to top button