Motorizmus

Nástupca Nissanu NV200 sa volá Townstar

Automobilka Nissan predstavila novú generáciu kompaktného ľahkého úžitkového vozidla, ktoré nahradí modely NV200 a e-NV200. Nový rad ľahkých úžitkových vozidiel prinesie doteraz najkomplexnejšiu ponuku od Nissanu v segmente LCV, vrátane viac ako dvadsiatky nových technológií.

Nový model dostal označenie Townstar a okrem benzínového pohonu bude na výber aj čisto elektrická verzia. Tá nadviaže na úspechy modelu e-NV200, ktorý mal svoje stabilné miesto na trhu ľahkých elektrických úžitkových vozidiel. Novinka bude mať 44 kWh batériu s inteligentným manažmentom energie. Maximálny krútiaci moment dosiahne 245 Nm a dojazd bude podľa automobilky na úrovni 285 km. Benzínová verzia bude poháňaná 1,3-litrovým motor spĺňajúcim emisnú normu Euro 6d-Full s výkonom 130 k a krútiacim momentom 240 Nm. Rovnaký motor sa montuje do odchádzajúcej generácie osobného modelu Qashqai.

Moderné technológie

Townstar bude vybavený širokým spektrom bezpečnostných technológií a pokročilými asistenčným funkciami, ako napríklad asistent bočného vetra alebo asistent prevrátenia prívesu. Inteligentné núdzové brzdenie s asistentom na rozpoznanie chodcov a cyklistov a asistentom križovatky, ako aj bezdotykové parkovanie a inteligentný tempomat zásadným spôsobom zvyšujú nielen komfort, ale aj bezpečnosť.

Nový Townstar ponúknue pohon na benzín a elektrickú energiu, s dieselovou verziou sa nepočíta (FOTO: Nissan)

Nissan ako prvý v segmente kompaktných dodávkových automobilov integruje 360-stupňovú parkovaciu kameru. Systém pomocou sady kamier zobrazuje 360- stupňový prehľad okolia vozidla a poskytuje vodičom sebavedomie pri parkovaní v meste. Zákazníkov 100% elektrického modelu poteší aj inovatívny pokročilý asistenčný systém ProPILOT. Táto technológia podporuje vodiča pri jazde na diaľnici, umožňuje vozidlu automaticky spomaliť až do úplného zastavenia a zrýchliť tak, že ide za vozidlom idúcim pred ním, a tiež ho udržiava v strede jazdného pruhu – dokonca aj v miernej zákrute.

Pasažierska verzia chce zákazníkov zaujať komfortom, ktorý poznajú z osobných vozidiel (FOTO: Nissan)

Nechýba konektivita

Na palube nechýbajú funkcie konektivity, ako je Apple CarPlay/Android Auto a bezdrôtové nabíjanie telefónu. Všetky budú k dispozícii v celom rozsahu od uvedenia na trh, pričom od uvedenia plne elektrickej verzie na trh budú k dispozícii aj ďalšie rozšírené služby Connected Services. Tieto prepojené služby budú prezentované prostredníctvom 8-palcového dotykového displeja, ktorý je spojený s 10-palcovým digitálnym prístrojovým panelom pred vodičom v plne elektrickej verzii.

Už od uvedeenia na trh sa počíta so širokými možnosťami konektivity (FOTO: Nissan)

Pokročilý dizajn interiéru a exteriéru

Townstar, postavený na aliančnej platforme CMF-C, bol od základov vyvíjaný s ohľadom na kvalitu a funkčnosť. Bude niesť nové logo značky Nissan, čo z neho robí prvý európsky model, ktorý sa s ním bude vyrábať, a najnovší, ktorý bude predstavený v rámci transformačného plánu Nissan NEXT. Tento plán uprednostňuje udržateľný rast a ziskovosť v rámci globálnych operácií spoločnosti.

Nákladový priestor má objem 3,9 m3 (FOTO: Nissan)

Kombi verzia úplne modelu Townstar bude podporovať rodiny na cestách s rozsiahlymi možnosťami inteligentného úložného priestoru, ktoré môžu dosiahnuť až 775 litrov. Zameria sa aj na prepracované poťahy sedadiel a dverí, modernú stredovú konzolu či povrchovú úpravu prístrojovej dosky. Kabína chce zákazníkov zaujať komfortom podobným osobnému automobilu.

Townstar odvezie dve europalety, užitočné zaťaženie dosahuje do 800 kg (FOTO: Nissan)

Plne elektrický Townstar bude odrážať estetické prvky modelu Ariya, vrátane štandardných LED svetlometov a aerodynamickej prednej masky integrujúcej zložitý vzor Kumiko a svieži V-motion dizajn s dennými svetlami. Rovnako benzínová verzia vyniká podľa značky ostrým a dynamickým vzhľadom, vďaka mriežke chladiča. Samozrejmosťou sú „aktívne klapky“, ktoré boli integrované tak, aby optimalizovali prúdenie vzduchu okolo predného nárazníka a predných kolies, čím sa znižuje odpor a optimalizuje sa spotreba paliva.

Možnosti prispôsobenia Nová kompaktná dodávka bude mať nákladový priestor s objemom 3,9 m3 s možnosťou otočnej prepážky, vďaka ktorej dokáže ľahko prepravovať dve europalety a až 800 kg nákladu. Ťažná kapacita dosiahne 1 500 kg. Nákladový priestor má na boku veľké posuvné dvere, ktoré uľahčujú vykladanie dodávky, a možnosť mať dvere 60/40 s otváraním 180 stupňov alebo zadné výklopné dvere. Majitelia naprieč radom úžitkových vozidiel Nissan budú okrem osemročnej alebo 160 000 km záruky na batériu pre EV verziu ťažiť z celoeurópskej 5-ročnej alebo 160 000 km záruky.

Zdroj
transport.sk
Editor
TS

Prečítajte si aj

Back to top button