Motorizmus

Krach amerických automobiliek by ohrozil japonských výrobcov áut v USA

Bankrot troch najväčších amerických automobiliek, by spôsobil vážne problémy aj ich japonským konkurentom, ktorí majú závody v USA.

Japonskí producenti áut v USA majú totiž rovnakých dodávateľov ako ich americkí rivali. A preto, ak niektorá z detroitských automobiliek skrachuje, potopí aj dodávateľov. To vyvolá reťazovú reakciu, ktorá zničí aj japonské závody v USA. Ich produkcia je pritom životne dôležitá pre prežitie materských firiem v Japonsku. Okrem toho, bankrot automobiliek v Spojených štátoch by sa skončil hromadným prepúšťaním, a to by zase viedlo k ďalšiemu zníženiu spotrebiteľských výdavkov, najmä čo sa týka kúpy drahších položiek akými sú aj autá. Tri najväčšie americké automobilky zamestnávajú spolu 239.000 ľudí. Na nich sú však naviazaní nielen dodávatelia, ale aj celá škála služieb a firiem s doplnkovým sortimentom. V prípade ich krachu by tak prišlo o prácu viac ako 2,5 milióna Američanov. "Kolaps jednej alebo viacerých amerických automobiliek bude mať dôsledky pre celý priemysel, či už v podobe krachu dodávateľských firiem, ktoré máme spoločné, alebo v podobe ďalšieho zníženia dopytu po autách," uviedol Simon Sproule, viceprezident pre komunikáciu v Nissan Motor, tretej najväčšej japonskej automobilke.
Americký Senát minulý týždeň odmietol návrh zákona o finančnej pomoci pre automobilky, ktoré majú peniaze už len na niekoľko týždňov. Japonskí výrobcovia sú na tom lepšie, ale aj ich môže potápajúci sa americký automobilový priemysel stiahnuť ku dnu. V novembri sa predaj áut v USA znížil o 37 % a dosiahol najnižšiu úroveň za 26 rokov. Odbyt nových vozidiel však klesá aj v Japonsku a v Európe, a čo je ešte horšie, začal sa znižovať aj v rozvíjajúcich sa ekonomikách ako sú Čína, India či krajiny Latinskej Ameriky. "Globálna kríza zasiahla celý automobilový priemysel. Nikto nie je voči nej imúnny," dodal Sproule.

zdroj: TASR, foto: internet

Prečítajte si aj

Back to top button