Motorizmus

Iveco Terramare preplávalo Korzický prieliv

Dnes sa zavŕšila nezvyčajná cesta, keď experimentálne obojživelné vozidlo spoločnosti IVECO, navrhnuté milánskym inžinierom Mauriziom Zanisim na báze modelu IVECO Daily 4×4, úspešne preplávalo Korzický prieliv. Táto akcia nadväzovala na vlaňajšiu plavbu obojživelného vozidla Panda Terramare po rieke Pád, ktoré takisto vyvinul Zanisi.

Cieľom podujatia podporovaného asociáciou pre solidaritu a medzinárodnú spoluprácu LVIA je poukázať na nespravodlivosť páchanú na časti obyvateľstva v Mali, ktorým je odriekané právo na vodu. Hlavne chce podporiť dodávku vody a sanitárny projekt v povodí rieky Niger, ktorý zásobuje 12 000 ľudí a zaručuje nepretržite pre každého z nich 25 litrov pitnej vody na deň.
 
Na prvý pohľad sa IVECO Terramare príliš nelíši od vozidla, od ktorého je odvodené. Ale v skutočnosti, okrem mechanických dielov, ktoré potvrdzujú svoju excelentnú robustnosť a kvalitu, sú zásahy urobené Zanisiom významné. Počnúc riadiacim systémom na prekonávanie vĺn a vnútorne zváraným trupom, cez motor s vodným prúdovým čerpadlom a končiac dodatočnými nádržami na palivo s maximálnou kapacitou 300 litrov, čo vytvára dostatočné rezervy paliva na úspešné morské plavby. Vozidlo dosahuje na ceste maximálnu rýchlosť 100 km/h a vo vode 10 km/h.
Maurizia Zanisiho za kormidlom tohto nezvyčajného vozidla, ktoré vyštartovalo včera v neskorých popoludňajších hodinách z Bastie, sprevádzal Roberto Cibrario, viceprezident divízie IVECO pre špeciálne vozidlá, ktorá je lídrom na trhu s dopravnými prostriedkami v offroadových aplikáciách, v civilnej a požiarnej ochrane, ako aj v mierových misiách. Ročne vyfakturuje táto divízia IVECO viac ako jednu miliardu eur, z toho viac než 70 % zákaziek prichádza z krajín mimo Talianska.
 
Na záver plavby prielivom, ktorá trvala skoro 14 hodín a merala 75 morských míľ, čo je viac ako 140 km, sa vozidlo IVECO Terramare vynorilo z vôd v prístave Viareggio a zaparkovalo pri stánku LVIA, ktorý je súčasťou námornej výstavy „Viareggio Mare“. Táto výstava venovaná rozmanitým aspektom mora bola otvorená dnes a bude trvať do 2. júna.

Prečítajte si aj

Back to top button