Motorizmus

Chrysler zatvorí továreň v Newarku o rok skôr

Americká automobilka Chrysler dnes oznámila, že už koncom roka zavrie továreň v meste Newark a zruší jednu zmenu vo svojom závode v Tolede. Celkovo tak príde o prácu 1825 ľudí. Dôvodom je výrazné zníženie dopytu po autách v USA.
 

V Tolede automobilka vyrábala terénne vozidlá Dodge Nitro a džíp Liberty. Dopyt po týchto autách tento rok prudko klesol v dôsledku zdražovania pohonných látok.
V Newarku sa vyrába Dodge Durango s veľkou spotrebou a športové auto Chrysler Aspen. Pôvodne automobilka plánovala zatvoriť túto továreň až koncom roka 2009, ale pre výrazné zníženie dopytu sa rozhodla výrobu ukončiť už tento rok.
Vedenie Chrysleru zároveň oznámilo, že sa bude snažiť v budúcnosti výrobu lepšie prispôsobiť dopytu.
"Trhy čelia bezprecedentnej kríze. Nachádzame sa v období historických zmien v automobilovom priemysle. Tieto tvrdé, ale potrebné kroky sú životne dôležité pre udržanie dlhodobej životaschopnosti," uviedol viceprezident Chrysleru Frank Ewasyshyn.
Ani jedno z áut, ktoré sa vyrábali v oboch závodoch, nejde v poslednom čase dobre na odbyt. Za prvý deväť mesiacov roka klesol predaj modelov Nitro medziročne o 46 % na 30.071 kusov a džípov Liberty o 21 % na 54.293 kusov.

zdroj: TASR, foto: internet

Prečítajte si aj

Back to top button