Letecká doprava

Za najvhodnejšieho kupca pre Austrian odporučili Lufthansu

Najvhodnejším kupcom rakúskych aerolínií Austrian Airlines by bola Lufthansa. Ako dnes informoval rakúsky týždenník Format, poradenská firma Boston Consulting Group, ktorú si najala dozorná rada Austrian Airlines, odporučila predaj 43-% podielu štátu v rakúskych aerolíniách nemeckej spoločnosti. Oficiálne však firma predloží svoje závery dozornej rade Austrian Airlines v pondelok na budúci týždeň a tá ich zverejní na nasledujúci deň.
 

Nádej, že predaj by sa mohol uskutočniť ešte pred narýchlo vyhlásenými voľbami 28. septembra, zvýšil hodnotu akcií Austrian Airlines o 12 % na 3,16 eura (95,20 Sk), čo je po stredajšom posilnení o 9 % najvyššia hodnota za ostatné tri týždne.
Pri súčasnej cene akcií by štátny podiel rakúskych aerolínií dosiahol hodnotu 104 miliónov eur (3,13 miliardy Sk).
Dozorná rada Austrian Airlines požiadala Boston Consulting o vypracovanie analýzy, či aerolínie, ktorým hrozí po minulom aj v tomto roku vysoká strata, potrebujú investora, alebo sú schopné prežiť aj bez pomoci zvonka.
Privatizácia spoločnosti je už dlhodobo veľmi citlivou otázkou, minister dopravy Werner Faymann však nedávno informoval, že nebude proti predaju štátneho podielu v spoločnosti, ak to bude pre ňu najlepšie riešenie.

Zdroj: TASR

Prečítajte si aj

Back to top button