Letecká doprava

Približne 600.000 cestujúcich očakávajú za rok 2008 na košickom letisku

Približne 600.000 cestujúcich očakávajú za tento rok na Letisku Košice – Airport Košice, a. s. Za ostatných šesť rokov je takmer štvornásobný nárast výkonov.

V počte pasažierov bol pre toto medzinárodné letisko na východnom Slovensku prelomový privatizačný rok 2006 a vlaňajšok, kedy prepravné výkony vzrástli medziročne o 27 % a 29 %. V budúcom období však vedenie letiska predpokladá pomalší nárast cestujúcich. "Roky 2007 a 2008 sa pravdepodobne opakovať nebudú, v roku 2009 sa totiž očakáva recesia v leteckej doprave. Dopravcovia majú finančné problémy, preto očakávame pokles prepravných výkonov oproti roku 2008. V ďalších rokoch očakávame nárast v rozmedzí 5 až 7 %," uviedol výkonný riaditeľ Michael Hoeferer. Ročnú hranicu 200.000 pasažierov prekročilo košické letisko v roku 2004. O dva roky už padla 300-tisícová hranica a vlani to bolo presne 443.448 cestujúcich. To, že očakávaných 600.000 tohto roku nie je nereálnych, potvrdzuje aj polmiliónty cestujúci, ktorého privítali na letisku začiatkom októbra. Čo sa týka destinácií, Košice sú tri razy denne letecky prepojené s Bratislavou linkou, ktorú  prevádzkuje spoločnosť SkyEurope. Podľa vedenia letiska v počte prepravených cestujúcich vedie jednoznačne Bratislava, či už z pohľadu hlavného mesta SR pre obchodných cestujúcich, ale aj na súkromné cesty napríklad študentov, návštevy rodín a podobne. Cestujúci odlietajú do Bratislavy aj s cieľom dostať sa do Viedne, kde pokračujú v letoch do ďalších miest nízkonákladovými leteckými spoločnosťami. 
S Prahou sú Košice letecky prepojené vďaka ČSA a SkyEurope. SkyEurope však tieto linky v zimnom letovom poriadku 2008/2009 ruší. S Viedňou je 12 spojení týždenne. Destináciu Praha prostredníctvom ČSA a Viedeň cez Austrian Airlines využívajú predovšetkým tranzitní cestujúci, ktorí prestupujú na ďalšie lety. SkyEurope prevádzkuje z Košíc aj ďalšie destinácie – Praha a Dublin, ktoré taktiež v zime končia. Linky Manchester, Londýn a Split lietali len cez letnú dovolenkovú sezónu. Čo sa týka podielu prepravených cestujúcich v letnej charterovej sezóne, najväčší počet letov za rok 2008 urobila Air Slovakia. Okrem toho to boli aj ďalší dopravcovia ako Bulgarian Air Charter, ČSA, SkyEurope, Nouvel Air, Bulgaria Air, Koral Blue, Air Cairo, Air Slovakia a Tunis Air.

zdroj: TASR, foto: internet

Prečítajte si aj

Back to top button