Letecká doprava

Po prílete z rizikovej krajiny sa treba zaregistrovať

Cestujúci, ktorí počas predchádzajúcich 14 dní navštívili rizikovú krajinu a prichádzajú na Slovensko letecky, sa musia zaregistrovať na stránke korona.gov.sk. Opatrenie platí od 10. septembra od 7.00 h.

Registrácia je naďalej povinná aj pre ľudí prichádzajúcich na Slovensko autom z Ukrajiny. Potvrdením o registrácii sa treba preukázať policajtom. Ministerstvo vnútra (MV) SR na to upozornilo na sociálnej sieti.
Po prílete na Slovensko z ktorejkoľvek krajiny musí tiež každý cestujúci vyplniť formulár na vyhľadanie cestujúceho v súvislosti s ochranou verejného zdravia. Na webe Ministerstva dopravy a výstavby SR je dostupný v elektronickej verzii, a to aj v anglickom jazyku.

V zozname zelených krajín je aktuálne 26 štátov – Austrália, Cyprus, Česká republika, Čína, Dánsko, Estónsko, Fínsko, Grécko, Írsko, Island, Japonsko, Južná Kórea, Lichtenštajnsko, Litva, Lotyšsko, Maďarsko, Monako, Nemecko, Nórsko, Nový Zéland, Poľsko, Rakúsko, Slovinsko, Spojené kráľovstvo, Švajčiarsko a Taliansko. „Všetky ostatné krajiny, ktoré nie sú na tomto zozname, sú rizikové,“ pripomína rezort vnútra.

Za nerešpektovanie povinnosti registrácie môže príslušný regionálny úrad verejného zdravotníctva uložiť pokutu vo výške do 1659 eur. V blokovom konaní môžu aj orgány Policajného zboru uložiť páchateľovi za nerešpektovanie tohto opatrenia pokutu vo výške do 1000 eur.

V spolupráci
transport.sk
Zdroj
TASR

Prečítajte si aj

Back to top button