Letecká doprava

Piloti Alitalie sa CAI vyhrážajú štrajkom

Spor medzi skupinou talianskych investorov CAI na jednej strane a pilotmi a palubným personálom Alitalie na druhej strane sa prehlbuje. Odborové organizácie zastupujúce týchto zamestnancov aerolínií v piatok odmietli podpísať nový model pracovných zmlúv, ktorý predložila CAI. Teraz hrozia protestnými akciami. Odborári sa nechali počuť, že v prípade potreby ochromia celú leteckú prevádzku v krajine. Týmto spôsobom si chcú vynútiť nové rokovania s CAI a vylepšenie v septembri podpísaného záchranného plánu.
     

 Investori rokovali s odborovými organizáciami v piatok až do noci o sociálnom pláne, ktorý stanovuje kritériá na prevzatie Alitalie. CAI podala ponuku na prevzatie aerolínií doslova až v poslednej minúte. Niektoré agentúry už predtým priniesli dokonca informácie o nevyhnutnom krachu Alitalie.
CAI v piatok najprv oznámila, že nepodá záväznú ponuku na prevzatie aerolínií. Nakoniec sa však konzorcium predsa rozhodlo inak a talianskej vláde ponuku predložilo. Premiér Silvio Berlusconi sa osobne zasadil o to, aby odvrátil stroskotanie snáh o záchranu Alitalie. V piatok večer sa stretol s prezidentom CAI Robertom Colaninnom a presvedčil ho, aby konzorcium predsa len podalo ponuku na kúpu aerolínií, aj keď odborové organizácie, združujúce 4800 pilotov a palubný personál Alitalie, odmietli podpísať nový model pracovných zmlúv.
Konzorcium muselo podať ponuku do polnoci z piatka na sobotu, čo podmieňovalo podpísaním predbežnej dohody s odbormi. Tento dokument nakoniec v piatok aj napriek dohode z konca septembra nepopísali odborové organizácie zastupujúce pilotov a palubný personál. Piatok 31. októbra bol posledným termínom na záchranu Alitalie. Ak by CAI nepredložila ponuku, existencia aerolínií by bola s najväčšou pravdepodobnosťou spečatená.
Hrozby odborov neurobili dojem na prezidenta CAI Roberta Colaninna. Vyhlásil, že ak nebudú odborári súhlasiť s novým modelom pracovných zmlúv, konzorcium je pripravené zamestnať pilotov nízkonákladových aerolínií Ryanair. Nová Alitalia by mala poskytnúť prácu 12.628 zamestnancom. Ten, kto neprijme nový model pracovných zmlúv, v prípade prepustenia nedostane vyrovnanie, ktoré garantuje vláda premiéra Berlusconiho. Plán CAI počíta so zrušením 3250 pracovných miest.
Colaninno ubezpečil, že nová Alitalia, ktorá vznikne fúziou so súkromnou leteckou spoločnosťou Air One, začne fungovať 1. decembra. Konzorcium v najbližších týždňoch zverejní meno zahraničného partnera, ktorý by mal prevziať 20-% podiel v nových aerolíniách. "Veľmi zaujímavými partnerom je Air France-KLM rovnako ako Lufthansa. Rozhodneme sa do konca novembra," vyhlásil dnes Colaninno.
Taliansky minister dopravy Altero Matteoli zdôraznil, že Berlusconiho vláda nepripustí štrajk, ktorý by ohrozil leteckú dopravu v krajine. "Dúfam, že nakoniec zvíťazí rozum. Štrajk by blokoval letiská a to vláda nemôže pripustiť."

zdroj: TASR, foto: internet

Prečítajte si aj

Back to top button