Letecká doprava

Nemecké aerolínie Lufthansa prevezmú britskú leteckú spoločnosť

Z berlínskeho letiska odletí dnes krátko pred polnocou posledné lietadlo a tým sa po 85 rokoch skončí jeho existencia.  V prvom štvrťstoročí svojho jestvovania sa do nemeckých dejín zapísalo niekoľkokrát. Po druhej svetovej vojne, keď sovietska armáda v roku 1948 uskutočnila blokádu západného Berlína, pristávali na ňom lietadlá so životne dôležitou pomoc pre jeho obyvateľov. Lietadlami sa jej dopravilo vyše 2 milióny ton, hlavne potravín a šatstva. Tempelhof sa považuje v Nemecku za symbol nemecko-amerického priateľstva.
      

Letisko po skromných začiatkoch v 20. rokoch minulého storočia dosiahlo rozmach počas nacistickej diktatúry. V rokoch 1936 až 1941 ho vybudovali tisíce ľudí, odvedených na nútené práce. Tempelhof, ktorý sa vtedy v krajine nazýval aj "matkou všetkých letísk", navrhol Hitlerov architekt Albert Speer. Rozloha Tempelhofu je 338 hektárov a má jeden terminál.
Po zjednotení Nemecka v októbri 1990 slúžil Tempelhof ako civilné dopravné letisko, ale svoj význam čoraz viac strácal. Vlani na ňom odbavili 350.000 cestujúcich. Týmto výkonom sa medzi nemeckými letiskami Tempelhof zaradil na 22. miesto. Ročne by však toto letisko dokázalo obslúžiť 1,5 milióna cestujúcich.
Berlín má aj letiská Schönefeld a Tegel. Nedávno sa začala aj výstavba letiska Berlin Brandenburg International (BBI), ktoré bude uvedené do prevádzky v roku 2011. O využití plochy Tempelhofu sa zatiaľ nerozhodlo.

zdroj: TASR, foto: internet

Prečítajte si aj

Back to top button