Letecká doprava

Luxusné súkromné lietadlá lákajú stále viac podnikateľov

Súkromie na palubách luxusných lietadiel, tzv. biz-jets, si v Česku užíva stále viac ľudí. Firmy, ktoré tieto stroje prenajímajú, zvýšili od vlaňajška počet nalietaných hodín a vzrástli im aj zisky, konštatujú dnes Hospodářské noviny.
 

Spoločnosť ABS Jets zdvojnásobila vlani svoj obrat oproti roku 2006 a tento rok plánuje dosiahnuť tržby 900 miliónov Kč (1,13 miliardy Sk). Aj firma Grossmann Jet Service (GJS) oznámila 20-% nárast zisku.
Významnú časť klientely GJS tvoria cudzinci, ale záujem o jej služby rastie aj medzi Čechmi. Firma dokonca otvorila v Prahe nové business jet centrum, kde bude radiť záujemcom o kúpu vlastného lietadla. Majiteľom strojov tiež zabezpečia posádku a pomôžu aj s technickým a personálnym zázemím.
Podľa údajov Úradu pre civilné letectvo bolo vlani v Česku zaregistrovaných 15 súkromných lietadiel a očakáva sa zvýšenie ich počtu. "Súčasný svetový dopyt po týchto lietadlách výrazne prevyšuje ponuku. Na niektoré modely si musia zákazníci počkať päť aj viac rokov," uviedol Daniel Kyjovský z ABS Jets.

zdroj: TASR, foto: internet

Prečítajte si aj

Back to top button