Letecká doprava

Japonsko začalo využívať konvertoplán V-22

Konvertoplán V-22 spoločnosti Bell Boeing si získava stále väčšiu pozornosť vojenských síl po svete. Najnovšie začala letovú prevádzku na letisku v Kisarazu Transportation Aviation Group (TAG), pôsobiaca v rámci pozemných vojsk japonských obranných síl (Japan Ground Self Defence Force – JGSDF). Spoločnosť Bell Boeing konvertoplán do Japonska dodala v spolupráci s vládou USA v lete.

„JGSDF urobili významný krok smerom k integrácii jedinečných schopností konvertoplánu V-22 do svojich misií,“ povedal plk. Matthew Kelly, programový manažér Úradu spoločného programu V-22 (PMA-275). „Od roku 2015, keď si Japonsko vybralo stroj V-22, nám bolo potešením spolupracovať s naším medzinárodným spojencom a partnerom na realizácii tohto programu.“

Kvalita a bezpečnosť strojov V-22 boli testované v praxi. Počas rozsiahlych operačných a humanitárnych misií po celom svete lietadlá absolvovali viac ako pol milióna letových hodín. Konvertoplán V-22 disponuje schopnosťou dynamického vertikálneho vzletu a pristátia, čo mu umožňuje prístup do kritického prostredia – stroj sa výborne hodí do komplikovaných terénov. Je vhodný na každodenné misie, prepravuje príslušníkov ozbrojených síl do boja aj z neho, a to na dlhšie vzdialenosti a s vyššou rýchlosťou, než akými disponujú konvenčné vrtuľníky. Táto moderná platforma tak umožňuje dokončiť predtým ťažko splniteľné misie a zachraňovať životy, čo stroju dáva bezkonkurenčnú výhodu na trhu vojenských lietadiel.

Minulý rok oslávil V-22 svoje 30. narodeniny, prvý vzlet sa uskutočnil v marci 1989.

V spolupráci
transport.sk
Zdroj
Tlačová správa

Prečítajte si aj

Back to top button