Letecká doprava

IATA zhoršila výhľad na oživenie letov v Európe

Medzinárodné združenie leteckých prepravcov (IATA) uverejnilo svoje varovanie v čase, keď európske štáty opäť zavádzajú, alebo zvažujú obnovenie obmedzení v reakcii na nové ohniská nákazy.

Letecké spoločnosti vo štvrtok opäť znížili výhľad na oživenie letov v Európe. Dôvodom sú pretrvávajúce cestovné obmedzenia a obavy z druhej vlny pandémie nového koronavírusu, ktoré maria vyhliadky na zotavenie tohto odvetvia.

IATA najnovšie očakáva, že počet cestujúcich v Európe klesne v roku 2020 o 60 %. To môže ohroziť približne 7 miliónov pracovných miest v leteckom a turistickom priemysle.

V júni predpovedalo združenie stratu 6 až 7 miliónov pracovných miest, pričom dopyt cestujúcich mal klesnúť o viac ako 50 %.
„Je zúfalo znepokojujúce vidieť ďalšie zhoršenie vyhliadok leteckej dopravy v tomto roku,“ uviedol viceprezident IATA Rafael Schvartzman.

Letecká doprava v Európe a počet cestujúcich sa v uplynulých týždňoch zvýšili, stále však výrazne zaostávajú za „normálnou“ letnou sezónou aj za predchádzajúcimi odhadmi aerolínií.

Británia pritom minulý mesiac zaviedla karanténu pre cestujúcich zo Španielska, čo tiež podkopalo nádej na zotavenie tohto odvetvia. Aj ďalšie krajiny vrátane Nórska zaviedli nové obmedzenia.

Spojené kráľovstvo obnovilo tiež karanténu pre ľudí prichádzajúcich z Belgicka a upozornilo, že to isté môže urobiť aj v prípade Francúzska, ktoré v stredu (12. 8.) zaznamenalo najvyšší počet nových prípadov ochorenia COVID-19 od uvoľnenia blokád v máji.

V spolupráci
transport.sk
Zdroj
TASR

Prečítajte si aj

Back to top button