Letecká doprava

Ceny leteniek budú prehľadnejšie

Cestujúci využívajúci leteckú dopravu budú mať onedlho lepší prehľad o cenách leteniek. Európsky parlament (EP) dnes schválil nariadenie, ktoré zakazuje zverejňovanie zavádzajúcich ponúk. Spotrebitelia tak budú mať už na začiatku k dispozícii informáciu o celkovej cene letenky vrátane všetkých poplatkov.
 

Letecké spoločnosti – s cieľom prilákať zákazníkov – často uvádzajú ceny svojich leteniek bez poplatkov. Skutočná cena letenky je tak v porovnaní s reklamovanou často niekoľkonásobne vyššia. Vzhľadom na dnes prijaté nariadenie, na ktorom sa parlament dohodol s členskými štátmi EÚ, však takáto prax už čoskoro nebude možná. 
Ceny leteniek určených priamo verejnosti budú musieť v čase ich zverejnenia zahŕňať aj dane, letiskové a všetky ďalšie poplatky i príplatky. Pasažieri musia mať aj presné informácie o bezpečnostných poplatkoch. V prípade, že sú zahrnuté do ceny letenky, musia byť na letenke osobitne vyznačené.
Informácie o dobrovoľných príplatkoch, vrátane preferencie sedadla či poistenia, musia byť cestujúcemu k dispozícii jasným a zrozumiteľným spôsobom ešte pred začatím rezervácie letenky. Nové pravidlá sa vzťahujú aj na rezerváciu prostredníctvom internetu.
Nariadenie by malo nadobudnúť platnosť v nadchádzajúcich mesiacoch.

Zdroj: TASR

Prečítajte si aj

Back to top button