Letecká doprava

Alitalia ešte lieta, ale likvidácia aerolínií je už len otázkou

Talianske národné aerolínie Alitalia budú do pondelka 22. septembra zabezpečovať dopravu na pravidelných linkách. Oznámil to dnes správca konkurznej podstaty Augusto Fantozzi.
Taliansky úrad pre civilné letectvo (ENAC) však v priebehu siedmich až 10 dní ukončí prevádzku Alitalie. Uviedol to dnes zdroj z ENAC.

 

"Ak konkurzný správca nepredloží nový plán na záchranu aerolínií, v pondelok sa naštartuje proces ich odstavenia," vyhlásil zdroj a dodal, že najneskôr do 10 dní prestanú stroje Alitalia lietať. Očakáva sa, že konkurzný správca Fantozzi sa stretne s predstaviteľmi úradu pre civilné letectvo práve v pondelok.
Aerolínie teda čaká krach po tom, ako konzorcium investorov CIA stiahlo svoju ponuku na kúpu zdravej časti Alitalie. Konzorcium sa nedohodlo s odborármi, ktorí odmietli prijať záchranný plán v takej podobe, v akej ho investori predložili. Odborárom sa nepáčil navrhovaný rozsah prepúšťania, škrtania platov, znižovania počtu lietadiel a leteckých trás.
Krach rozhovorov a podľa všetkého aj spoločnosti Alitalia bude tvrdou ranou aj pre plány a politiku premiéra Silvia Berlusconiho, ktorý chcel docieliť, aby aerolínie zostali výhradne v rukách Talianov. Berlusconi už obvinil odbory z neúspechu rozhovorov.
Podľa starostu Ríma Gianniho Alemanna je súčasná situácia v Alitalii "najväčšou priemyselnou krízou" talianskeho hlavného mesta v novodobej histórii. Letecká spoločnosť zamestnáva vo svojich centrách na letisku Fiumicino okolo 20.000 ľudí.

zdroj: TASR, foto: internet

Prečítajte si aj

Back to top button