Letecká doprava

Airbus pokračuje v logistickej podpore US Army

Airbus pokračuje v logistickej podpore US Army. S americkou armádou podpísal Airbus kontrakt logistickej podpory (CLS) na poskytovanie náhradných dielov, materiálu a technickej podpory pre armádne vrtuľníky UH-72A a UH-72 B Lakota na 5 rokov v celkovej hodnote viac ako 1,5 miliardy USD.

Airbus bude poskytovať podporu na 67 miestach v 43 štátoch v USA a v zámorí a vo Fort Rucker v Alabame, kde UH-72A plní armádnu misiu Initial Entry Rotary Wing (IERW) pre flotilu 482 vrtuľníkov vrátane cvičných. Zmluva CLS s americkou armádou je najväčšou zmluvou na svete o podpore helikoptér na základe výkonu, ktorú spravuje Airbus.

„Airbus poskytuje výnimočné produkty a podporné služby v UH-72A už takmer dve desaťročia,“ povedal COL Calvin Lane, projektový manažér americkej armády. „Táto zmluva podčiarkuje dôveru armády v schopnosti týchto strojov. Tešíme sa na ďalšiu podporu, ktorú táto zmluva poskytuje flotile UH-72.“ UH-72B sa vyrába v závode Airbusu v Columbuse (Mississippi). Zatiaľ čo logistiku riadia zo závodu v Dallase v Texase. Americká armáda využíva modely UH-72A a UH-72B na vykonávanie rôznych misií vrátane protidrogových misií a misií na juhozápadných hraniciach pre Národnú gardu americkej armády.

Prečítajte si aj

Airbus pokračuje v logistickej podpore US Army

Minulý rok flotila UH-72 Lakota prekročila hranicu 1 milióna letových hodín. Približne 15 rokov po tom, čo prvý vrtuľník Lakota UH-72A vstúpil do služby v americkej armáde. Lakota je vysokovýkonný dvojmotorový vrtuľník s moderným preskleným kokpitom, letovým riadením a navigačnými systémami. Lakota zostáva v armáde najlacnejším dvojmotorovým vrtuľníkom, ktorý sa dá kúpiť, vlastniť a prevádzkovať. Využíva prvotriedne riešenia satelitnej, laserovej komunikácie, rotora a pevných krídel.

Prvý UH-72B v Arizone

Po prevzatí prvého vrtuľníka UH-72B Lakota v septembri minulého roka Národná garda americkej armády dokončuje svoj výcvik. Následne nasadzuje nový vrtuľník v Arizone. Medzi ďalšie štáty, ktoré budú prevádzkovať nový päťlistý UH-72B koncom tohto roka, patria Colorado a Nové Mexiko, po nich budú nasledovať ďalšie jednotky Národnej gardy, keď dodajú nové vrtuľníky UH-72B. UH-72B nasadia na kritické misie zachraňujúce životy, poskytovanie pomoci pri prírodných katastrofách, potláčanie nelegálnych drog a ďalšie.

Zdroj
transport.sk
Editor
VIB, foto: Airbus

Prečítajte si aj

Back to top button