Letecká doprava

Aerolínie tento rok zaznamenajú celkovo stratu 84 miliárd USD

Medzinárodné združenie leteckých dopravcov (IATA) počíta v tomto roku s najhorším finančným prepadom v dejinách odvetvia. Dôvodom je pandémia nového koronavírusu. Podľa IATA aerolínie zaznamenajú v tomto roku celkovú čistú stratu 84 miliárd USD (74,38 miliardy eur). Na budúci rok očakáva čistú stratu ďalších 15 miliárd USD.
      
Cestujúci sa po šoku spôsobenom pandémiou nevrátia k svojim zvyklostiam ani v roku 2021. Prepravný výkon vyjadrený v osobokilometroch zostane podľa analýz IATA v roku 2021 stále 29 % pod úrovňou z roku 2019, uviedol hlavný ekonóm združenia Brian Pearce. Výpočty vychádzajú z predpokladu, že svet nečaká veľká druhá vlna pandémie, ktorá by spôsobila nové reštrikcie v oblasti dopravy. Odo dna dosiahnutého v apríli sa počty cestujúci opäť zvyšujú, uviedla IATA.
      
Celkový dlh aerolínií by na konci tohto roka mohol dosiahnuť 550 miliárd USD po 430 miliardách na začiatku tohto roka. Keďže mnohé letecké spoločnosti musia stimulovať dopyt lacnými letenkami, bude pre ne ťažké vrátiť sa k zisku. To sa očakáva najskôr v roku 2022.

V spolupráci
transport.sk
Zdroj
TASR

Prečítajte si aj

Back to top button