Letecká doprava

EasyJet varuje pred ďalšou ročnou stratou

EasyJet varuje pred ďalšou ročnou stratou. Britská letecká spoločnosť EasyJet varovala pred treťou ročnou stratou po sebe, keďže problémy v celom sektore a silný dolár podkopávajú zotavovanie sa leteckej dopravy z pandémie ochorenia COVID-19.

Nízkonákladové aerolínie očakávajú za finančný rok, ktorý sa skončil 30. septembra 2022, stratu pred zdanením v pásme 170 až 190 miliónov libier (193,53 až 216,30 milióna eur). To by však znamenalo tiež výrazné zlepšenie po tom, čo sa dopravca v rokoch 2020 a 2021 v súvislosti s ochorením COVID-19 prepadol hlbšie do červených čísel.

Spoločnosť EasyJet zaknihovala v uplynulom finančnom roku náklady vo výške 75 miliónov GBP spojené s „prevádzkovými problémami, ktoré sa vyskytli v celom odvetví“. Dopravca poukázal tiež na poplatok vo výške 64 miliónov GBP za devízové pohyby. Napriek tomu sa aerolínie EasyJet tešili vo 4. štvrťroku (júl – september) z letného oživenia. A dosiahli prevádzkový zisk 545 miliónov GBP. Evidujú tiež „odolný dopyt“ aj v aktuálnom 1. štvrťroku, napriek kríze v oblasti životných nákladov v Británii. Skupina očakáva, že sa dopyt počas októbra a Vianoc vráti na úroveň pred pandémiou.

EasyJet varuje pred ďalšou ročnou stratou

„Dopyt pokračuje,“ povedal generálny riaditeľ Johan Lundgren novinárom počas konferenčného hovoru. „Napriek ťažkostiam, ktoré budú mať domácnosti, stále vieme, že dovolenky a cestovanie sú na prvom mieste zoznamu, keď si ľudia určujú priority, pokiaľ ide o to, čo chcú robiť so svojím disponibilným príjmom.“ EasyJet zverejní úplné ročné výsledky 29. novembra.


Pandémia tvrdo zasiahla globálnu leteckú dopravu. Uzemnila lietadlá na celom svete a prinútila letecké spoločnosti, aby v roku 2020 zrušili tisíce pracovných miest. Dopyt po cestovaní sa po uvoľnení väčšiny blokád prudko zvýšil. Ale letecké spoločnosti a letiská majú problémy s náborom dostatočného počtu zamestnancov po pandémii.

Zdroj
transport.sk
Editor
TASR

Prečítajte si aj

Back to top button