Letecká doprava

Lufthansa znížila svoju stratu

Lufthansa znížila svoju stratu. Čistá strata leteckej skupiny za prvé tri mesiace 2022 klesla o 44 % na 584 miliónov eur z 1 miliardy eur.

Nemecká letecká spoločnosť Lufthansa v 1. štvrťroku 2022 znížila svoju stratu. Uviedla, že očakáva rekordné leto, keďže dopyt po osobnej leteckej doprave cez hlavnú turistickú sezónu sa po zmiernení pandémie ochorenia COVID-19 zotavuje. TASR o tom informuje na základe správ DPA a AFP. Čistá strata leteckej skupiny za prvé tri mesiace 2022 klesla o 44 % na 584 miliónov eur z 1 miliardy eur v rovnakom období minulého roka. Prispel k tomu nárast leteckej dopravy. Keďže mnohé krajiny zrušili obmedzenia súvisiace s pandémiou, keď ich obavy z variantu omikron opadli.

Tržby spoločnosti sa v 1. štvrťroku zvýšili na 5,36 miliardy eur z 2,56 miliardy eur vlani. Počet cestujúcich v 1. kvartáli stúpol viac ako štvornásobne na 13 miliónov z troch miliónov osôb v roku 2021, keď boli cestovné obmedzenia na mnohých trhoch prísnejšie. „Nové rezervácie z týždňa na týždeň pribúdajú,“ uviedol generálny riaditeľ Carsten Spohr vo štvrtok vo vyhlásení. Pričom dodal, že dopyt výrazne rastie najmä do dovolenkových destinácií.

Lufthansa očakáva, že s ňou toto leto poletí na dovolenku viac ľudí ako kedykoľvek predtým.
V prípade služobných ciest je zotavovanie pomalšie, pričom skupina odhaduje, že v tomto segmente dosiahne do konca roka „zhruba 70 %“ úrovne pred pandémiou.

Lufthansa znížila svoju stratu

Celkovo Lufthansa predpokladá, že v 2. štvrťroku dosiahne približne 75 % svojej predkrízovej kapacity. Pričom v lete by mala na európskych krátkych trasách stúpnuť až na 95 % úrovne pred pandémiou. A na transatlantických linkách na približne 85 %. Aj nákladná divízia skupiny zaznamenala v 1. štvrťroku „rekordný výsledok“, keďže dopyt po nákladnej doprave zostáva vysoký. Tento segment vykázal prevádzkový zisk 495 miliónov eur, čo je nárast z 315 miliónov eur v 1. štvrťroku 2021.

Najväčšiu európsku leteckú skupinu, do ktorej patria tiež Eurowings, Austrian, Swiss a Brussels Airlines, tvrdo zasiahla pandémia a pred bankrotom ju zachránila pomoc od vlády. Lufthansa očakávala, že jej finančná výkonnosť sa v nadchádzajúcich štvrťrokoch bude ďalej zlepšovať. Musela však preniesť rastúce náklady pre zákazníkov, najmä extrémne zdraženie paliva.

Zdroj
transport.sk
Editor
TASR

Prečítajte si aj

Back to top button