Cestná doprava

Zástupcovia zamestnancov dopravných podnikov vstúpili do štrajkovej pohotovosti

Zástupcovia zamestnancov dopravných podnikov, ktoré prevádzkujú mestskú hromadnú dopravu (MHD) v mestách Bratislava, Košice a Prešov, v utorok vstúpili do štrajkovej pohotovosti. Štrajková pohotovosť sa cestujúcich MHD nemá dotknúť, má byť však viditeľná, a to napríklad označením na vozidlách.

Chcú tak vyjadriť nesúhlas s tým, že štát doteraz finančne nepomohol ich podnikom s výpadkom príjmov spôsobeným pandémiou nového koronavírusu a hrozí rušenie liniek MHD i prepúšťanie. Prevádzkovatelia MHD v mestách Bratislava, Košice, Prešov a Žilina vo februári upozornili, že situácia vo verejnej doprave je po januári kritická a bez pomoci od štátu môže prísť k rušeniu liniek a k prepúšťaniu. Výpadok tržieb v dôsledku koronakrízy označili za enormný. Napríklad Dopravný podnik Bratislava eviduje pre koronakrízu výpadok tržieb na úrovni vyše 23 miliónov eur a naďalej narastá. Zástupcovia zamestnancov dopravných podnikov na Slovensku zároveň začiatkom marca zverejnili vyhlásenie, kde varujú pred štrajkovou pohotovosťou. Štát žiadajú, aby v plnom rozsahu finančne pomohol ich podnikom a kompenzoval výpadok príjmov spôsobený pandémiou.

Ministerstvo dopravy naďalej tvrdí, že nemá zákonnú a ani finančnú možnosť, ako koronakrízou zasiahnutým mestským dopravným podnikom pomôcť. Uvedomuje si však vážnosť situácie, v akej sa ocitli, a preto hľadá spôsoby, ako ju riešiť. Rezort vidí možný priestor v rámci pripravovanej schémy pomoci pre cestnú dopravu. Pre aktuálnu politickú situáciu sa však tieto návrhy nedostali na stôl koaličnej rady. Rezort dúfal, že sa to zmení v pondelok (22. 3.). „V stredu (24. 3.) má, navyše, minister dopravy Andrej Doležal (nominant Sme rodina) rokovanie s Dopravným podnikom Bratislava, ktorý zastupuje mestské dopravné podniky, aby sa bližšie informoval o výpadkoch tržieb a rokoval s nimi o možnostiach riešenia ich situácie,“ uviedol hovorca ministerstva Ivan Rudolf.

Predsedníctvo Integrovaného odborového zväzu (IOZ) vyzýva poslancov Národnej rady SR, ktorí na aktuálnej schôdzi prerokovávajú návrh zákona, ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony v pôsobnosti ministerstva dopravy v súvislosti s ochorením COVID-19 v cestnej doprave, aby jeho prijatím vytvorili legislatívny rámec pre tvorbu schém štátnej pomoci a pomoci „de minimis“ ministerstvom aj na podporu mestských dopravných podnikov. Ak budú aj prípadné ďalšie rokovania o poskytnutí pomoci bezvýsledné, IOZ avizuje, že prikročí k postupnému organizovaniu ďalších informačných a protestných aktivít. Základným organizáciám pôsobiacim pri dopravných podnikoch v Bratislave, Košiciach a Prešove vyjadril zväz podporu.

Zdroj
transport.sk
Editor
TASR

Prečítajte si aj

Back to top button