Cestná doprava

V SAD Prievidza pribudlo 33 nových autobusov

Akciová spoločnosť SAD Prievidza dala dnes do užívania 33 nových autobusov, ktoré zaradí na trasy prímestskej autobusovej dopravy v okresoch Bánovce nad Bebravou, Partizánske a Prievidza.

Hodnota autobusov je vyše 232 miliónov Sk (7,7 milióna eur). SAD si na autobusy vzala finančný lízingový úver, ktorý bude splácať z dotácií Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK), objednávateľa dopravných služieb vo verejnom záujme. Ide o moderné klimatizované autobusy, ktoré okrem potrebného komfortu pre cestujúcich i vodičov sú aj bezpečnejšie a majú ekologický motor so zníženou spotrebou pohonných látok. Podľa informácií riaditeľa spoločnosti Michala Danka nahradia niektoré staršie autobusy, ktorých vek už presiahol 20 rokov. Doterajší vozidlový park pre prímestskú dopravu tvorí v SAD Prievidza 167 autobusov, ktorých priemerný vek bol približne 10 rokov. Po nasadení nových autobusov to bude približne 6,6 roka.
Predseda TSK Pavol Sedláček, ktorý slávnostne odovzdal autobusy do užívania a symbolicky ich aj „pokrstil“ šampanským, vyzdvihol prievidzskú SAD, že medzi prvými na Slovensku začala obnovu vozidlového parku. Prejavilo sa to v znížených nákladoch na údržbu i úsporách za naftu. V súčasnosti už majú v Prievidzi obnovených 60 % autobusov pre mestskú, prímestskú a diaľkovú dopravu. V budúcom roku plánujú za prispenia TSK zakúpiť ešte ďalších 22 autobusov, obnova tak dosiahne 72 %. 
V celom kraji autobusoví dopravcovia prepravili 18 miliónov cestujúcich a v budúcom roku počet cestujúcich perspektívne vzrastie najmenej o 200.000 osôb. Preto rozpočet vyššieho územného celku počíta s dotáciami na dopravu vo verejnom záujme v sume 380 miliónov Sk (12,61 milióna eur), čo je o 60 miliónov Sk (1,99 milióna eur) viac ako v tomto roku, konštatoval Sedláček.

 

zdroj: TASR, foto: internet

Prečítajte si aj

Back to top button