Cestná doprava

V Česku pribudnú prvé tri vodíkové stanice

Bonett uzavrel zmluvu so spoločnosťou Unipetrol na inštaláciu troch vodíkových stojanov na čerpacích staniciach Benzina. Umiestnené budú v Prahe, Litvínove a v Brne. Stavba prvých verejných vodíkových plniacich stojanov v Českej republike začne na existujúcich čerpacích staniciach značky Benzina patriacich do medzinárodnej skupiny ORLEN v Prahe na Barrandove a v Litvínove už v tomto roku, ich uvedenie do prevádzky je plánované na budúci rok.

Následne bude vodíkový stojan nainštalovaný na čerpacej stanici Benzina v Brne na Gaštanovej ulici. V pokročilom štádiu príprav je tiež inštalácia vodíkových stojanov na čerpacích staniciach Benziny v Plzni na Nepomuckej ulici a v Prahe na D10 v smere na Mladú Boleslav. Čerpacie stanice Benzina v Prahe na Barrandove a v Litvínove budú zásobované vodíkom, ktorý vzniká pri spracovaní ropy v rafinériách Unipetrolu v Litvínove a Kralupoch nad Vltavou. Unipetrol sa zároveň zaoberá konkrétnymi projektmi efektívnej výroby vodíka z alternatívnych zdrojov, teda bez uhlíkovej stopy, napríklad elektrolýzou vody za využitie elektrickej energie získanej z fotovoltaických článkov.

V Českej republike doteraz fungovala iba jediná neverejná plniaca stanica na vodík v Neratoviciach, ktorá od roku 2009 slúžila pre autobus tamojšej verejnej dopravy. Vodík je populárny predovšetkým v Spojených štátoch amerických, Japonsku a Nemecku. V Nemecku fungovalo ku koncu minulého roka už 87 plniacich staníc na vodík, pričom dve z nich sa nachádzajú na čerpacích staniciach STAR patriacich taktiež do nadnárodného koncernu ORLEN. Celosvetovo bolo ku koncu roka 2019 v prevádzke 432 vodíkových plniacich staníc, pričom 330 z nich je otvorených pre verejnosť.

Zmluvu podpísali Václav Holovčák za Bonett (vlevo) a Tomasz Wiatrakza za Unipetrol (FOTO: TS)

„Teší ma, že po náročnom procese príprav a administratívy môžeme konečne začať stavbu prvých troch vodíkových plniacich staníc v Českej republike. Vo výberovom konaní na realizáciu stavby zvíťazila spoločnosť Bonett, čo posvätilo aj Ministerstvo dopravy Českej republiky. Vďaka tomu sme teraz podpísali zmluvu na inštaláciu vodíkových plniacich stojanov na čerpacích staniciach Benzina v Prahe na Barrandove, Litvínove a Brne. V budúcom roku plánujeme otvorenie prvých dvoch plniacich staníc a v druhej fáze otvorenia tretej stanice v Brne. Zároveň pripravujeme začatie obstarávania na výber dodávateľa ďalších dvoch projektov, ktoré sa budú nachádzať v Plzni a Prahe,“ povedal Tomasz Wiatrak, predseda predstavenstva skupiny Unipetrol.

Vodík je najekologickejšie palivo, pretože pri jeho spaľovaní nevznikajú nežiadúce látky. Vozidlá na vodíkový pohon na rozdiel od klasických elektromobilov nepotrebujú k svojej prevádzke batérie a ich tankovanie tak zaberie rovnaký čas ako pri benzínových či dieselových automobiloch. „Veríme, že vodík postupom času doplní súčasnú batériovú elektromobilitu a bude hrať čoraz významnejšiu úlohu nielen v oblasti osobnej mobility ale predovšetkým v oblasti hromadnej dopravy a prepravných služieb. V tejto oblasti preto spolupracujeme s výrobcami automobilov na vodíkový pohon, ktoré chceme s ich produktmi prilákať do Českej republiky. Zároveň sme v kontakte s orgánmi štátnej správy a miestnej samosprávy. O využití vodíka vo verejnej hromadnej doprave rokujeme s Hlavným mestom Praha, Stredočeským krajom a Ústeckým krajom,“ doplnil Tomasz Wiatrak.

„Naša ponuka na vodíkové stanice bola vyhodnotená ako najlepšia, a my si vážime to, že Bonett dodá prvé stanice na vodík nielen u nás, ale aj v regióne, a bude v pozícii generálneho dodávateľa tohto prelomového dopravného projektu. Vybudovali sme už stovky staníc na alternatívne palivá, desiatky ich sami prevádzkujeme, ale úspech v tak prestížnom vodíkovom tendri je pre nás tou najvyššou métou. Radi by sme na tento projekt nadviazali ďalšími vodíkovými aktivitami a realizáciami nielen v SR, ale aj v Poľsku a na Slovensku, kde taktiež naša skupina aktívne pôsobí,“ dodal Václav Holovčák, člen predstavenstva skupiny Bonett.

V spolupráci
transport.sk
Zdroj
Tlačová správa

Prečítajte si aj

Back to top button