Cestná doprava

Svetová premiéra ID. Buzz a ID. Buzz Cargo

Svetová premiéra ID. Buzz a ID. Buzz Cargo. V Hamburgu predstavila spoločnosť Volkswagen elektrické dodávky ID. Buzz a ID. Buzz Cargo.

Volkswagen Úžitkové vozidlá vo svetovej premiére predstavil elektrické dodávky ID. Buzz a ID. Buzz Cargo. Okrem oficiálnych fotiek odhalila značka aj prvé informácie o softvéri ID. Software a o nových systémoch bezpečnosti, komfortu a nabíjania. Oba modely, teda pasažiersky ID. Buzz aj nákladný ID. Buzz Cargo, sú čisto elektrické.

ID. Buzz z pohľadu koncernu patrí do rodiny osobných vozidiel s označením ID, vyrábať ho však bude značka Volkswagen Úžitkové vozidlá vo svojom závode v Hannoveri. Oba modely stoja na elektrickej koncernovej modulárnej platforme MEB, určenej pre viaceré elektrické modely koncernu. Nový softvér prináša úplne nové funkcie asistenčných systémov a nabíjania.

Štandardnou výbavou nielen ID. Buzz, ale tiež ID. Buzz Cargo bude Car2X, systém upozorňujúci vodiča použitím signálov z ďalších vozidiel a dopravnej infraštruktúry. Zaznamenáva nebezpečenstvo a riziká v reálnom čase. Štandardom bude aj funkcia Front Assist s núdzovým brzdením a v MPV takisto Lane Assist, udržiavajúci vozidlo v jazdnom pruhu. Čiastočne automatizované riadenie umožní funkcia Travel Assist, ktorá funguje nielen pri celom spektre jazdnej rýchlosti, ale dokáže aj meniť jazdné pruhy na diaľnici.

Nabíjanie až do 170 kW

ID. Buzz aj jeho nákladná verzia ID. Buzz Cargo prídu v Európe na trh so 77 kWh batériou (využiteľná kapacita). Elektromotor s výkonom 150 kW bude poháňať zadnú nápravu. Batéria je uložená veľmi nízko a vozidlu tak dáva nízke ťažisko. Lítiovo-iónovú batériu dokážete z wallboxu nabiť kapacitou 11 kW, na rýchlonabíjačke kapacita nabíjania dosahuje až do 170 kW.

Touto rýchlosťou sa z 5 na 80 % kapacity dobije za približne 30 minút. S funkciou Plug & Charge sa ID. Buzz autentifikuje na kompatibilných rýchlonabíjačkách pomocou konektora na štandard ISO 15118. S nabíjačkou si takto vozidlo dokáže vymeniť všetky potrebné dáta a nepotrebnú energiu pri nabíjaní doma dokonca dokáže vrátiť späť do vašej domácej siete (Vehicle-to-Home).

Prečítajte si aj

Svetová premiéra ID. Buzz a ID. Buzz Cargo

Dizajn inšpirovaný ikonou

ID. Buzz svojím dizajnom jednoznačne odkazuje na najmodernejšie technológie, no nezaprie ani svoje korene. Jeho podobnosť s ikonou 50. rokov, modelom T1, je zrejmá už na prvý pohľad. „S modelom ID. Buzz prenášame DNA T1 do súčasnosti a do éry elektrickej mobility,“ hovorí riaditeľ dizajnu Volkswagenu Jozef Kabaň. „V T1 sedíte prakticky nad prednou nápravou – nie je tam žiadny predný previs. So všetkou bezpečnosťou a technológiami má ID. Buzz extrémne krátke previsy,“ dodáva Jozef Kabaň.

Vo vnútri si novodobý Bulli zachováva svoje silné stránky. Optimálne využíva vnútorný priestor a piatim pasažierom poskytuje pri cestovaní zážitok, ako keby sedeli v Lounge. Batožinový priestor má kapacitu 1 121 litrov, a ak zložíte druhý rad sedadiel, zvýši sa na 2 205 litrov. V nákladnej verzii ID. Buzz Cargo sú vpredu podľa želania zákazníka dve alebo tri sedadlá a do nákladového priestoru sa zmestí objem 3,9 m3. Naložíte doň dve europalety.

ID. Buzz aj ID. Buzz Cargo majú rázvor s dĺžkou 2 988 mm, čo je zhruba toľko ako v prípade modelu T6.1. Dĺžka oboch verzií je 4 712 mm. Podľa špecifikácie dosahuje výška 1 937 alebo 1 938 mm, so šírkou 1 985 mm je nový model o 81 mm širší ako T6.1.

Modelový rad ID. Buzz zažil svoju svetovú premiéru začiatkom marca

Svetová premiéra ID. Buzz a ID. Buzz Cargo

Made in Germany

Modelový rad ID. Buzz sa bude vyrábať v závode Volkswagen Úžitkové vozidlá v Hannoveri. Drvivá väčšina komponentov pre elektrické hnacie ústrojenstvo bude do závodu smerovať z ďalších kútov Nemecka. Hannoverský závod prešiel zásadnou transformáciou a zaradil sa medzi technologicky najvyspelejšie výrobné závody v celom koncerne Volkswagen. V budúcnosti sa tu budú vyrábať aj ďalšie elektrické vozidlá koncernu. Európske objednávky sa spúšťajú v máji, vstup na trh zažijú elektrické novinky na jeseň tohto roka.

Svetová premiéra ID. Buzz a ID. Buzz Cargo

Zdroj
transport.sk
Editor
MM

Prečítajte si aj

Back to top button