Cestná doprava

Sustainable Truck of the Year 2023 – víťazi

Sustainable Truck of the Year 2023 – víťazi. Ocenenia získava DAF za kategóriu ťahačov, Mercedes-Benz Trucks medzi distribčnými vozidlami a Ford v kategórii Van.

Slávnostné odovzdávanie cien Sustainable Truck of the Year 2023, európskeho podujatia, ktoré odmeňuje najefektívnejšie a udržateľnejšie nákladné a ľahké úžitkové vozidlá, sa konalo 22. decembra 2022. Podujatie bolo vysielané na webových stránkach a kanáloch sociálnych médií Sustainable Truck&Van a Vado e Torno, dvoch redakčných platforiem, ktoré každoročne udeľujú ceny na základe zhromaždení poroty odborníkov.

Ocenenia získal DAF XG Plus 480 v kategórii Ťahače; Mercedes-Benz eActros v kategórii Distribučné vozidlá a Ford E-Transit v kategórii Van. Ceny prevzal Paolo A. Starace, generálny riaditeľ spoločnosti DAF Italy; Maurizio Pompei, generálny riaditeľ Mercedes-Benz Trucks Italy a Marco Buraglio, riaditeľ úžitkových vozidiel Ford Italy.

Sustainable Truck of the Year 2023 – víťazi

Tohtoročného odovzdávania cien sa zúčastnila aj Raluca Marian, ktorá je riaditeľkou EÚ pre advokaciu a generálnou delegátkou stálej delegácie pri EÚ v IRU, Medzinárodnej únie cestnej dopravy. Hovorila o tom, ako môže dostupnosť technologicky vyspelých a udržateľnejších vozidiel pomôcť čeliť kľúčovému problému nedostatku vodičov. „Do roku 2026 môže byť v Európe o 2 milióny vodičov menej. Medzi hlavné príčiny tohto problému patrí skutočnosť, že mladých ľudí už toto povolanie nepovažuje za atraktívne. Menej znečisťujúce, viac digitalizované a technologicky vyspelé vozidlá môžu rozhodne pomôcť mladým ľuďom priblížiť sa k tejto práci,“ povedala Raluca Marian.

V 7. ročníku ocenenia Sustainable Truck of the Year porota pridelila v troch rôznych kategórií: Ťahač (vozidlá do 44 ton); Distribučné vozidlo (vozidlá do 26 ton, 2 alebo 3 nápravy); Dodávka (vozidlá do 3,5 tony). Pri hodnotení vozidiel v súťaži sa berie do úvahy 40 technických parametrov rozdelených do 6 makro oblastí, ako sú motor, prevodovka, bezpečnosť, komfort, konektivita a udržateľnosť.
Tento rok sú už druhýkrát po sebe dve z troch ocenených vozidiel plne elektrické.

Sustainable Truck of the Year 2023 – víťazi

Kategória tahače: DAF XG Plus 480

Bezprecedentný z hľadiska prístupu a tvaru, DAF XG Plus 480 využíva nové európske nariadenie o limitoch rozchodu, ktoré umožňuje predĺženie kabíny, pokiaľ spĺňa určité podmienky, ako je bezpečnosť vodiča a ostatných účastníkov cestnej premávky. Nákladné vozidlo sa môže pochváliť zlepšenými aerodynamickými vlastnosťami, zníženou spotrebou paliva a emisiami CO2. DAF XG Plus 480 je výsledkom dizajnu zameraného na efektivitu, udržateľnosť, bezpečnosť a pohodlie vodiča. Spoliehajúc sa na skúsenosti získané so sériou XF, projekt začal na prázdnom hárku. Kabína predĺžená o 160 mm vpredu a 330 mm vzadu spolu s 3-stupňovým skloneným čelným sklom a starostlivým štúdiom prúdenia vzduchu viedli k zlepšeniu odporu vzduchu v prospech Cx zníženého o 19 %.

Ak hovoríme o bezpečnosti, presklená plocha čelného skla sa zväčšila o 33 % a bočných okien o 15 %, spolu s inovatívnou líniou palubnej dosky Vision, ktorá sa vyznačuje elegantným sklonom k čelnému sklu. Corner View (namiesto spätného zrkadla a bezdotykového zrkadla), systém digitálnych zrkadiel (kamery so sklopnými ramenami), ale aj Vision Door (okno vo dverách na strane spolujazdca), pomáhajú zaviesť nové štandardy v priamom výhľade, to všetko zvyšuje úroveň bezpečnosti.

Sustainable Truck of the Year 2023 – víťazi

Kategória distribučné vozidlá: Mercedes-Benz eActros

Úplne prvý elektrický nákladný automobil vyvinutý spoločnosťou Mercedes-Benz je dostupný v dvoch verziách s 3 alebo 4 batériovými modulmi, každý s inštalovanou kapacitou 112 kWh. To znamená 336 alebo 448 kWh batérie, ktoré dávajú eActrosu dojazd pred dobitím až 300 a až 400 km. Nákladné vozidlo má skutočné technologické plus, ktoré odlišuje jeho dizajn ako natívny elektrický. Vozidlo má elektrifikovanú zadnú nápravu, ktorá integruje dva motory schopné vyvinúť špičkový výkon 400 kW a trvalý výkon 330 kW v kombinácii s dvojrýchlostnou prevodovkou.

Tieto riešenia v kombinácii s tradičnými vlastnosťami modelu Actros, ktorými sú robustnosť, spoľahlivosť, funkčnosť, ergonómia a pohodlie, robia z eActrosu skutočného lídra medzi elektrickými nákladnými vozidlami. V neposlednom rade udržateľnosť a nadštandardnú úroveň komfortu zabezpečuje v skrini aj absencia akéhokoľvek dozvuku alebo nepríjemného hluku v kabíne. Napokon, eActros dopĺňa, ako tradíciu vo filozofii a histórii stuttgartského výrobcu, bohaté vybavenie ADAS v prospech vyšších bezpečnostných štandardov.

Sustainable Truck of the Year 2023 – víťazi

Kategória dodávky: Ford E-Transit

Ford E-Transit vychádza z veľmi solídneho základu. Pretože Transit skutočne nastavuje štandard značky s modrým oválom v sektore dodávok a sám sa stáva ikonou a meradlom. Robustnosť, spoľahlivosť a všestrannosť vozidla pochádzajúce z vynikajúco štruktúrovaného radu dnes Ford preniesol do elektrickej verzie svojho aktuálneho bestselleru.

E-Transit vyrábaný v závode v tureckom Kocaeli – kde nie je prekvapujúce, že 100 % elektriny pochádza z obnoviteľných zdrojov – je určite vlajkovou loďou Ford Pro, globálnej značky venovanej zákazníkom úžitkových vozidiel. Pohon zadných kolies, elektromotor poháňaný lítium-iónovými batériami s kapacitou 68 kWh, Ford E-Transit prichádza s dvoma výkonmi (184 a 269 k) v troch dĺžkach (od 5 531 do 6 707 mm), dvoma výškami strechy (stredná a vysoká) a celkovo 25 rôznych verzií. Vo všetkých prípadoch je bohato vybavený a má dojazd až 317 km.

V spolupráci
transport.sk
Zdroj
TS

Prečítajte si aj

Back to top button