Cestná doprava

Potvrdenie od zamestnávateľa na cestu do a z práce

Vláda v nedeľu 28. februára 2021  prijala nové opatrenia, ktoré majú počas nasledujúcich troch týždňov od 1. do 21. marca znížiť mobilitu, spomaliť šírenie infekcie, zamedziť importu nových variantov vírusu z rizikových krajín a zredukovať nárast hospitalizácií. Ak do 21. marca nepríde žiadaný efekt, treba sa pripraviť zavedenie tvrdého obmedzenia pohybu, zastavenie výroby a uzavretie krajiny.

Jedným z opatrení budú častejšie kontroly. Pri ceste do práce sa ľudia budú musieť preukázať potvrdením od zamestnávateľa s určením pracovnej doby a miesta výkonu práce. Úradnú verziu tohto potvrdenia si môžete stiahnuť tu:

Pomáhať by pri kontrolách mali aj vojaci, mestskí či obecní policajti. O výsledkoch kontrol a prípadných pokutách sa má pravidelne informovať. Ministerstvo vnútra má bezodkladne zabezpečiť výrazné zvýšenie kontrol protiepidemiologických opatrení Policajným zborom. Zintenzívniť by sa mali napríklad náhodné fyzické kontroly dodržiavania karantény.

Zmeny a sprísnenie kontrol sa dotknú aj režimu na hraniciach. Výnimkou na cestu do a zo zahraničia má byť negatívny výsledok RT-PCR alebo antigénového testu vykonaného v Európskej únii, nesmie byť starší ako sedem dní. Výnimka sa vzťahuje aj na ľudí, ktorým zdravotný stav neumožňuje vykonanie testu, na osoby po prekonaní ochorenia COVID-19 s dokladom nie starším ako tri mesiace a osoby zaočkované aj druhou dávkou vakcíny, od čoho uplynulo aspoň 14 dní.

Ďalším z opatrení je povinnosť nosiť v obchodoch a mestskej hromadnej doprave respirátor FFP2 (od 8. marca). Vo všetkých interiéroch bude respirátor povinný od 15. marca. Opatrenie sa nevzťahuje na deti, ktoré používajú rúško.

Dôchodcom je dôrazne odporúčané, aby nakupovali vo vyhradených hodinách. Vo vyhradených hodinách pre dôchodcov budú môcť nakupovať aj zdravotne postihnuté osoby a ich sprievod, na základe preukazu ZŤP a preukazu asistenta.

Celý súbor opatrení nájdete na tomto linku Ministerstva vnútra SR.

Zdroj
transport.sk
Editor
Ivan GarajMV SR

Prečítajte si aj

Back to top button