Cestná doprava

Vláda schválila investičnú pomoc pre Volvo Cars

Vláda schválila investičnú pomoc pre Volvo Cars. Kabinet premiéra Eduarda Hegera (OĽANO) v piatok schválil návrh investičnej zmluvy medzi spoločnosťou EJL Slovakia, ktorá zastupuje skupinu Volvo Cars a Valaliky Industrial Park.

Zo zmluvy vyplýva záväzok investora zrealizovať investíciu novej prevádzkarne na výrobu automobilov prémiového segmentu. A tiež záväzok SR poskytnúť investičnú pomoc na realizáciu projektu. Vláda tiež schválila pre EJL Slovakia poskytnutie investičného stimulu.

„Súčasťou materiálu sú súvisiace zmluvy, ktorých uzavretie vyplýva zo záväzkov SR podľa predmetnej investičnej zmluvy. A to zmluvy o budúcich zmluvách medzi Valaliky Industrial Park, s. r. o. a EJL Slovakia s. r. o, dohody vo vzťahu k realizácii Strategického Parku medzi EJL Slovakia s. r. o., Košickým samosprávnym krajom a SR. A ďalej dohody vo vzťahu k realizácii strategického parku medzi EJL Slovakia s. r. o., mestom Košice a SR,“ priblížilo ministerstvo hospodárstva v schválenom materiáli.

Vláda v samostatnom materiáli schválila aj investičný stimul pre EJL Slovakia v požadovanej výške viac ako 267 miliónov eur. A to vo forme dotácie na obstaraný dlhodobý hmotný majetok a dlhodobý nehmotný majetok. Investor sa súčasne zaviazal investovať minimálne 1,188 miliardy eur a vytvoriť minimálne 3300 nových pracovných miest.

Vláda schválila investičnú pomoc pre Volvo Cars

Na snímke predseda vlády SR Eduard Heger (OĽaNO) počas príhovoru po podpise zmluvy o výstavbe závodu Volvo v industriálnom parku Valaliky pri Košiciach. V Bratislave 1. júla 2022. (Foto: TASR – Pavel Neubauer)

Trnavská automobilka Stellantis Slovakia víta rozhodnutie Volvo Cars

Trnavská automobilka Stellantis Slovakia víta rozhodnutie švédskej automobilky Volvo Cars postaviť pri Košiciach závod na výrobu elektromobilov za 1,2 miliardy eur. Uviedol to jej hovorca Peter Švec. Je to podľa jeho vyjadrenia vynikajúca správa pre slovenskú ekonomiku a zvlášť dobrá správa pre východ Slovenska.

„My oceňujeme potenciálne zvýšenie diverzity a príchod nových dodávateľov z autopriemyslu na Slovensko a do regiónu,“ uviedol hovorca automobilky v Trnave. O výstavbe pri Košiciach informovalo v piatok Ministerstvo hospodárstva (MH) SR. Nový závod je plánovaný na produkciu do 250 000 vozidiel ročne. A očakáva sa, že vytvorí v regióne niekoľko tisíc pracovných miest.

Zdroj
transport.sk
Editor
TASR

Prečítajte si aj

Back to top button