Cestná doprava

Nemecko predlžuje kontroly na hraniciach s ČR o ďalších 14 dní

K nejasnej situácii ohľadom ukončenia kontrol na nemeckých hraniciach sa vyjadril nemecký spolkový minister vnútra Horst Seehofer, ktorý chce posilniť kontroly na hraniciach a v prihraničných oblastiach. Dôvodom je podľa neho epidemicky nestabilná situácia v niektorých susedných krajinách. Ako príklad uviedol Českú republiku.

Kým kontroly medzi Tirolskom a Nemecko dnešným dňom oficiálne končia, v prípade Českej republiky sa naopak predĺžili o ďalších 14 dní. A to aj napriek tomu, že v nedeľu bola Česká republika preradená do miernejšej kategórie krajín. Dôvodom je podľa Seehofera stále príliš veľký výskyt ochorenia COVID-19. Pri vstupe do Nemecka z Českej republiky tak aj naďalej platí povinnosť preukazovať sa platným negatívnym testom na koronavírus a pre cestujúcich rovnako zostáva v platnosti sprísnená 14-dňova karanténa.

Tieto ustanovenia sa vzťahujú na cestujúcich, ktorí sa v posledných desiatich dňoch nachádzali v oblasti zvýšeného vírusového rizika, kam patrí aj Česká republika. O Slovensku sa nemecký minister vnútra explicitne nevyjadril, dá sa však predpokladať, že pre Slovensko bude platiť to isté, ako pre Českú republiku. Pre profesionálnych vodičov platí potreba negatívneho testu nie staršieho ako 48 hod. a online registrácie do 7.4. Po 7.4. vodiči pri pobyte v Nemecku do 24 hod. nepotrebujú test ani registráciu, pri pobyte do 72 hod. sa musia online zaregistrovať a pri pobyte v Nemecku nad 72 hod. musia mať online registráciu aj negatívny test na COVID-19. O týchto zmenách sme písali už skôr v tomto článku.

Seehofer na tlačovej konferencii uviedol, že požiada federálnu políciu o posilnenie kontrol v prihraničných oblasti. „Bez ohľadu na to, odkiaľ prichádzate, či je to z Poľska, Francúzska alebo Dánska, každý by mal očakávať kontrolu, zvlášť zameranú na to, či má negatívny test,“ povedal novinárom na tlačovej konferencii Seehofer. Kontroly sa budú uskutočňovať v 30 km prihraničnej zóne na nemeckom území, po tom, ako vozidlá vstúpia na územie Nemecka. Ak teda niekto tieto podmienky nesplní, teda nebude mať negatívny test na koronavírus nie starší ako 48 hod. a nebude mať online registráciu, nebude podľa Seehofera vrátený späť do krajiny, z ktorej do Nemecka vstúpil, no môže dostať pokutu.

Cestujúci z vysokorizikových oblastí, kam Nemecko radí napríklad Francúzsko, sú povinní podstúpiť aj karanténu. Na hraniciach s Českou republikou zostávajú na naďalej permanentné hraničné kontroly a je to zároveň jediná hranica, na ktorej vám z nemeckej strany môžu pri nedodržaní podmienok zamietnuť vstup do krajiny a môžu vás vrátiť späť. Seehofer to obhajuje tým, že riziko nákazy v Českej republike je naďalej vysoké. Naopak, tieto podmienky už neplatia pre Tirolsko, kde sa podľa ministra situácia výrazne zlepšila.

V spolupráci
transport.sk
Zdroj
thelocal.de

Prečítajte si aj

Back to top button