Železničná doprava

Nemecko nariadilo prednosť pre vlaky prepravujúce energie

Nemecko nariadilo prednosť pre vlaky prepravujúce energie. Nemecká vláda schválila súbor opatrení na úsporu energií. A takisto stanovila, že preprava energií bude mať na niektorých vyťažených železničných trasách prednosť.

Dôvodom je nízka hladina Rýna, ktorá obmedzuje lodnú dopravu. Vláda chce týmto spôsobom zabezpečiť transport vybavenia a surovín potrebných na produkciu energií. Cieľom vládneho nariadenia je zabezpečiť prevádzku elektrární, rafinérií a distribučných sietí, ktoré potrebujú viac uhlia a ropy, keďže Rusko obmedzilo dodávky plynu. Pre nedostatok plynu aj niektoré odvetvia dočasne zvyšujú pri výrobe používanie uhlia a plynu.

Nemecko nariadilo prednosť pre vlaky prepravujúce energie

„Aby sme zabezpečili bezpečnosť dodávok, musíme tiež zmeniť transportné trasy,“ uviedol spolkový minister hospodárstva Robert Habeck. „To vyžaduje veľmi náročnú logistiku, a preto je nevyhnutné dať preprave energií na železnici prednosť.“

Nariadenie, ktoré má pomôcť predísť narušeniam dodávok energií počas zimy, má platiť 6 mesiacov.
Prevádzkovateľ železničnej infraštruktúry DB Netz, ktorý je dcérskou spoločnosťou nemeckých železníc Deutsche Bahn, pracuje na zmene rozvrhu, aby zabezpečil prednosť pre vlaky prepravujúce minerálne ropné produkty a uhlie na výrobu elektriny cez určené koridory, uviedol spolkový minister dopravy Volker Wissing.

Zdroj
transport.sk
Editor
TASR

Prečítajte si aj

Back to top button