Letecká doprava

Lufthansu čaká tento týždeň štrajk

Lufthansu čaká tento týždeň štrajk. Nemecká letecká spoločnosť Lufthansa sa pripravuje na ďalšie problémy pri cestovaní.

Odborový zväz ver.di vyzval pozemný personál Lufthansy, aby v stredu (27. 7.) vstúpil do jednodňového štrajku za vyššie mzdy. Výzva sa vzťahuje na všetky pobočky Lufthansy v Nemecku, uviedol v pondelok ver.di. Štrajk sa má začať v stredu o 3.45 h SELČ a potrvá do 6.00 h SELČ vo štvrtok (28. 7.). Podľa odborov spôsobí „veľké rušenie a meškanie letov“. Cieľom odborov je zvýšiť tlak na Lufthansu pred ďalším kolom rokovaní, ktoré sa uskutoční 3. a 4. augusta.

Takéto „varovné štrajky“ sú bežnou taktikou pri pracovných rokovaniach v Nemecku a zvyčajne trvajú niekoľko hodín až deň alebo dva. Tento raz prichádza štrajk v čase, keď letiská v Nemecku aj inde vo svete bojujú s problémami a dlhými radmi na bezpečnostných kontrolách pre nedostatok personálu. Ver.di, ktorý zastupuje približne 20 000 členov pozemného personálu Lufthansy, sa snaží o zvýšenie platov o 9,5 % v tomto roku alebo aspoň o 350 eur mesačne. Chce aj minimálnu hodinovú mzdu 13 eur. Tvrdí, že doterajšia ponuka manažmentu sa „nepribližuje ku kompenzácii inflácie“, ktorá minulý mesiac dosiahla v Nemecku 7,6 %.

Lufthansu čaká tento týždeň štrajk

Šéf ľudských zdrojov Lufthansy Michael Niggemann vo vyhlásení uviedol, že výzva ver.di na štrajk „je o to nepochopiteľnejšia, že zamestnávateľ ponúkol vysoké a sociálne vyvážené zvýšenie miezd aj napriek napätej ekonomickej situácii spoločnosti a jej neistému ekonomickému výhľadu“. Výpadok v jednej z najväčších európskych leteckých spoločností zhorší problémy, s ktorými zápasia počas tejto letnej sezóny letiská na celom kontinente.


Lufthansa už toto leto zrušila približne 6000 letov, aby sa vyrovnala s chaosom. Ekonomický inštitút IW nedávno vypočítal, že v nemeckom leteckom sektore momentálne chýba viac ako 7000 zamestnancov. Mnoho pracovníkov na letiskách si počas pandémie nového koronavírusu a zavedení cestovných obmedzení našlo prácu v iných sektoroch a nevrátili sa, keď cestovný ruch opäť ožil.

V spolupráci
transport.sk
Zdroj
TASR

Prečítajte si aj

Back to top button