Cestná doprava

Nemecko preradilo Slovensko medzi rizikové krajiny, opatrenia sa zmiernia

Nemecko v piatok aktualizovalo zoznam rizikových krajín v súvislosti s pandémiou nového koronavírusu. Slovensko, Česko ani rakúska spolková krajina Tirolsko už nepatria medzi oblasti, kde sa vo veľkej miere šíria varianty nového druhu koronavírusu – obe krajiny boli preradené do skupiny štátov s vysokým rizikom nákazy v dôsledku vysokej hodnoty týždňovej incidencie (počet nakazených na 100.000 obyvateľov za sedem dní). Informoval o tom na svojej webovej stránke Inštitút Roberta Kocha (RKI).

Pre slovenských aj českých profesionálnych vodičov to znamená, že od nedele 28. marca 2021 majú voľnejšie pravidlá pre vstup a pobyt v Nemecku a to nasledovne:

  • Vodiči aj ďalší pracovníci v medzinárodnej doprave, ktorí strávia v Nemecku menej než 24 hodín (alebo boli menej ako 24 hodín v rizikovej oblasti), sa nemusia registrovať.
  • Vodiči, ktorí v Nemecku strávia menej než 72 hodín, sa nemusia testovať. Online registrácia a dodržiavanie bezpečnostných pravidiel platí nadalej.

Celé znenie oznámenia o rizikových oblastiach (v Nemčine alebo v Angličtine) nájdete na tomto linku.

Digitálna registrácia nie je potrebná, pre:

  • osoby, ktoré oblasťou s vysokou incidenciou iba prechádzali,
  • osoby, ktoré iba tranzitujú a opustia Spolkovú republiku Nemecko hneď, ako je to možné,
  • osoby, ktoré v kontexte pohraničného styku strávili menej ako 24 hodín v oblasti s veľkou incidenciou alebo ktoré strávia maximálne 24 hodín v Spolkovej republike Nemecko,
  • osoby, ktoré sa ako člen oficiálnej delegácie vracajú do Nemecka prostredníctvom vládneho terminálu na letisku Berlín Brandenburg alebo na letisku Kolín nad Rýnom / Bonn a strávili menej ako 72 hodín v oblasti s vysokou incidenciou

Podľa českého ministra zdravotníctva Jana Blatného budú vodiči kamiónov od nedele 28.3.2020 môcť vstupovať aj z Nemecka do Českej republiky bez testu. „Bude možné, aby napríklad vodiči kamiónov vstupovali do Spolkovej republiky Nemecko bez testu. K rovnakému dátumu, kedy toto opatrenie zruší Spolková republika Nemecko, bude zrušené pre vodičov kamiónov aj na vstupe do Českej republiky,“ povedal český minister zdravotníctva.

Prejazd Nemeckom bez testu bude možný aj pre osobnú dopravu, je však nutné splniť podmienky vstupu do cieľovej krajiny. Takouto podmienkou je najčastejšie negatívny test. Tranzit bez nutnosti predloženia testu sa vzťahuje aj na cesty na nemecké letiská, pri prílete do Nemecka musí mať cestovateľ naopak negatívny test už peed nástupom do letadla. V iných prípadoch povinnosť predložiť negatívny test pretrvá. Tene nesmie byť starší viac ako 48 hodín. Potom je potrebné nastúpiť do 10-dňovej karantény, ktorá môže byť ukončená najskôr na piaty deň negatívnym testom.

https://www.facebook.com/AndrejDolezalMinisterDopravy/photos/a.110828993926718/269290201413929/

Aktualizovaný zoznam krajín

Od nedele je na rovnakom zozname ako Slovensko a Česká republika aj celé Francúzsko a jeho zámorské teritóriá. Francúzsky departement Moselle pritom RKI zároveň charakterizuje aj ako rizikovú oblasť so šírením variantov koronavírusu. Osoby prichádzajúce do Nemecka z rizikových oblastí sa musia preukázať negatívnym testom na koronavírus nie starším ako 48 hodín a podstúpiť povinnú desaťdňovú karanténu, ktorú je možné ukončiť druhým negatívnym testom po piatich dňoch izolácie, uvádza RKI.

Za nové rizikové oblasti (so zvýšeným rizikom nákazy vírusom SARS-CoV-2) považuje RKI pevninské Dánsko (výnimka naďalej platí pre Faerské ostrovy a Grónsko), fínske regióny Kanta-Häme, Päijät-Häme a Pirkanmaa, nórsku provinciu Rogaland a Požecko-slavónsku župu v Chorvátsku. Do rovnakej skupiny RKI preradil i rakúsku spolkovú krajinu Tirolsko a celý Izrael (doteraz bol zaradený do zoznamu vysoko rizikových oblastí). Za rizikové oblasti Nemecko už nepovažuje fínsky región Satakunta a nórsku provinciu Agder.

Zdroj
transport.sk
Editor
TASR

Prečítajte si aj

Back to top button