Cestná doprava

NDS spustila líniové riadenie na úsekoch bratislavských diaľnic D1 a D2

Líniové riadenie cestnej premávky je už spustené v plnej verzii, a to kompletne na úsekoch bratislavských diaľnic D1 a D2 od štvrtkového rána.

NDS v nočných hodinách pristúpila k spúšťaniu líniového riadenia dopravy aj na úseku D2 od križovatky Jarovce po Mlynskú dolinu v oboch smeroch. „V prvej etape sme dopravu líniovo riadili len na trase D1 medzi križovatkou Bratislava, Pečňa a Bratislava, východ. Zavedením systému inteligentných, chytrých diaľnic dokážeme zvýšiť kapacitu preťažených úsekov o desať až 20 percent oproti stavu bez aktívneho riadenia,“ priblížila vedúca oddelenia komunikácie Národnej diaľničnej spoločnosti (NDS) Eva Žgravčáková.

Na území Bratislavy sa má výrazne znížiť výskyt kolón a ich rozsah, zlepšiť plynulosť dopravy a zároveň včasným varovaním vodičov pri dopravných incidentoch zvýšiť aj bezpečnosť cestnej premávky. „V časoch priaznivých dopravných a poveternostných podmienok bude možné jazdiť rýchlosťou 130 kilometrov za hodinu. Medzi 22.00 h a 6.00 h bude po novom rýchlosť obmedzená na 100 kilometrov za hodinu.“

Vstupné údaje pre riadiaci systém zbiera NDS zo 178 senzorov umiestnených na diaľnici. Ide najmä o detektory vozidiel, stavu vozovky a senzory ovzdušia (teplota, zrážky, dohľadnosť). Systém získané údaje overí, vyhodnotí, následne namodeluje premávkové procesy a vytvorí krátkodobé predikcie ďalšieho vývoja.

Riadenie premenných dopravných značiek bude prebiehať automaticky, pričom ich nastavenie bude prehodnocované každých 60 sekúnd, pri závažnejších incidentoch aj skôr.

Zdroj
transport.sk
Editor
TASR

Prečítajte si aj

Back to top button