Cestná doprava

Ministerstvo dopravy spúšťa výzvu na rozvoj cyklodopravy

Ministerstvo dopravy spúšťa výzvu na rozvoj cyklodopravy. Výzva z plánu obnovy je podľa ministra určená najmä pre väčšie obce a mestá.

Ministerstvo dopravy a výstavby (MDV) SR spúšťa prvú výzvu z plánu obnovy na rozvoj cyklodopravy za 36,5 milióna eur z celkového balíka 105 miliónov eur. Informoval o tom v utorok na brífingu minister dopravy Andrej Doležal (nominant Sme rodina).

„Bezprecedentný objem 105 miliónov eur sme vyčlenili z plánu obnovy na budovanie cyklodopravných trás. Je to úžasná príležitosť, preto dnes rozprávame o tom, že spúšťame prvú výzvu z tohto objemu za takmer 36,5 milióna eur,“

Andrej Doležal.

„Deliacu čiaru, kto je oprávnený čerpať z plánu obnovy, sme museli nastaviť. Bola to požiadavka Európskej komisie, aby nedochádzalo k tzv. cross-financovaniu,“ priblížil.

Menšie obce a menšie mestá môžu podľa Doležala čerpať prostriedky na rozvoj cyklodopravy z tzv. štrukturálnych fondov, nie plánu obnovy. „Na plán obnovy je väčší časový tlak. Treba, aby sme ich čerpali do konca roku 2026, preto sme zvolili delimitačnú čiaru tak, že väčšie projekty (pre väčšie samosprávy) pôjdu z plánu obnovy a menšie projekty pôjdu zo štrukturálnych fondov,“ vysvetlil Doležal.

Ministerstvo dopravy spúšťa výzvu na rozvoj cyklodopravy

Podľa riaditeľa odboru stratégie dopravy na MDV Petra Hrapka výzvu z plánu obnovy zverejnili na stránke MDV. „Nie je pre všetkých,“ upozornil Hrapko. Podľa jeho slov sú oprávnenými prijímateľmi v podstate obce s počtom viac ako 20 000 obyvateľov. Od oprávnených obcí netreba podľa neho žiadne spolufinancovanie. „Na podanie žiadosti majú mestá čas do 15. augusta. Ministerstvo dopravy a výstavby ich vyhodnotí do konca novembra,“ podčiarkol Hrapko.

„Výzva umožňuje stavať cyklodopravné prepojenia v rámci veľkých miest. Je to len druhá výzva, ktorú spúšťame v rámci zelenej ekonomiky v pláne obnovy,“ doplnila na brífingu generálna riaditeľka sekcie plánu obnovy na Úrade vlády SR Lívia Vašáková. Tento projekt podľa nej nielen znižuje emisie skleníkových plynov. Prispeje tiež k zdraviu obyvateľstva a v menšej miere i k zníženiu závislosti Slovenska na ruskej rope.

Zdroj
transport.sk
Editor
TASR

Prečítajte si aj

Back to top button