Cestná doprava

Mestá a obce v Nitrianskom kraji budujú z eurofondov cyklistickú infraštruktúru

Celkovo sedem žiadateľov z Nitrianskeho kraja sa uchádzalo o finančné zdroje z Integrovaného regionálneho operačného programu (IROP) na výstavbu cyklistickej infraštruktúry.

Výzva bola vyhlásená v auguste minulého roka. „Všetky predložené projekty boli schválené v hodnote celkových výdavkov presahujúcich 5 miliónov eur, z čoho je výška nenávratného finančného príspevku viac ako 4,79 milióna eur. Zmluvy o poskytnutí nenávratného finančného príspevku uzatvorili mestá Levice, Zlaté Moravce, Topoľčany, Komárno, Nitra, obec Palárikovo a Združenie obcí Podzoborská hrádza,“ informoval Úrad Nitrianskeho samosprávneho kraja (NSK).

V Leviciach sa projektom Cyklotrasy v meste Levice – I. etapa vytvorí spojnica priemyselného parku na juhu mesta so sídliskom Rybníky, ako aj s centrom mesta a obchodným centrom na severe Levíc v celkovej dĺžke 2179,51 metra.

Projekt Výstavba infraštruktúry pre nemotorovú dopravu v Zlatých Moravciach doplní infraštruktúru podporujúcu cyklistickú dopravu vybudovaním nabíjacieho bodu pre elektrobicykle a v blízkosti autobusovej stanice sa vybuduje oddychová zóna s mestským mobiliárom, stojanmi na bicykle, smart lavičkou, bezpečnostnou kamerou, odpadkovým košom a osvetlením.

Topoľčany pokračujú v podpore nemotorovej dopravy prostredníctvom nového projektu Zdieľané bicykle v meste Topoľčany. Jeho cieľom je vybudovať automatické požičovne pre elektrobicykle. Obec Palárikovo chce zas zatraktívniť cestu do práce na bicykli projektom Palárikovo, cyklotrasa z obce do priemyselného parku. Projekt v dĺžke 656,6 metra spojí obec s priemyselným parkom.

Komárno vybuduje pre chodcov a cyklistov spoločný cyklochodník v dĺžke 580 metrov v rámci projektu Cyklotrasa na ulici Rákocziho v Komárne. Mesto Nitra plánuje prostredníctvom projektu s názvom Cyklotrasa – podjazd pod Univerzitným mostom Tr. A. Hlinku vybudovať cyklodopravnú trasu, ktorá je potrebná na zdolanie frekventovanej štvorprúdovej cestnej komunikácie.

Príkladom spolupráce obcí pri žiadosti o nenávratný finančný príspevok z prostriedkov Európskej únie je Združenie obcí Podzoborská hrádza, ktoré má za cieľ vybudovať cyklodopravný koridor do krajského mesta Nitra. Žiadateľ sa do výzvy zapojil predložením dvoch na seba nadväzujúcich projektov.

Projekty Do práce ekologicky – vybudovanie cyklodopravnej komunikácie Nitra – Výčapy-Opatovce, časť Výčapy-Opatovce a projekt Do práce ekologicky – vybudovanie cyklodopravnej komunikácie Nitra – Výčapy-Opatovce, časť Lužianky, Čakajovce, riešia vybudovanie obojsmernej cyklotrasy v dĺžke 5078 metrov.

Úseky predstavujú druhú a piatu etapu výstavby cyklistickej infraštruktúry prepojenia centra hospodárskeho významu – Priemyselný park Sever Nitra – Mlynárce s obcami Lužianky, Zbehy, Čakajovce, Jelšovce, Ľudovítová a Výčapy-Opatovce. Cyklistická trasa s uvedeným prepojením všetkých úsekov a obcí dosiahne celkovú dĺžku 13.105 metrov.

Zdroj
transport.sk
Editor
TASR

Prečítajte si aj

Back to top button