Cestná doprava

Hlavné mesto dostane na prípravu trolejbusových tratí takmer 3 mil. eur

Ministerstvo dopravy a výstavby (MDV) SR a hlavné mesto Bratislava podpísali v stredu zmluvu o nenávratnom finančnom príspevku vo výške viac ako 2,8 milióna eur.

Financie majú slúžiť na zabezpečenie projektovej dokumentácie na predĺženie štyroch trolejbusových tratí a modernizáciu existujúcej trate na Kramároch. Informoval o tom odbor komunikácie MDV SR.
„Trolejbusy patria medzi najekologickejšie dopravné prostriedky, a preto rozvoj ich siete na ministerstve vítame. Teší ma, že môžeme eurofondy využiť na podporu takýchto zelených projektov a verím, že nebude dlho trvať, kým sa z papiera prenesú do reality,“ skonštatoval šéf rezortu dopravy a výstavby Andrej Doležal (nominant Sme rodina).

https://www.facebook.com/vallo.primator/videos/278003711113010

Financie majú ísť na prípravu trolejbusových tratí Autobusová stanica – Nové SND, Bulharská – Galvaniho (Avion), Patrónka – Riviéra a Trenčianska – Bajkalská – Hraničná – Mlynské Nivy. Okrem toho je naplánovaná aj modernizácia trate z Hlavnej stanice cez Kramáre na Patrónku.

Dopravný podnik Bratislava (DPB) už má podpísané zmluvy s projektantmi, pripomína, že podpora ekologickej dopravy je pre neho prioritou. „Vďaka týmto tratiam získajú Bratislavčania, a aj tí, ktorí sem dochádzajú za prácou, nové možnosti cestovania a lepšie dopravné napojenie niektorých častí mesta. Doteraz osamotená trať na Dlhých dieloch sa prepojí so zvyškom trolejovej siete,“ podotkol predseda dozornej rady DPB i poslanec bratislavského mestského zastupiteľstva Ľuboš Krajčír.

Hlavné mesto sa spolu s dopravným podnikom už v prvom polroku tohto roka zároveň pustí do rekonštrukcie úseku Miletičova – Jelačičova – Žellova a trolejbusového vedenia na uliciach Záhradnícka – Karadžičova, ktoré spájajú rozvíjajúcu sa mestskú časť Ružinov s centrom mesta a západnými časťami Bratislavy.

Práve v uvedených lokalitách predpokladá mestský dopravca nárast počtu cestujúcich v súvislosti s rozvojom územia Nivy a oblasti Prievozskej a Gagarinovej ulice, čomu je potrebné prispôsobiť obsluhu MHD. „Rekonštrukcia týchto úsekov je kľúčová najmä pre nasadenie najväčších, 24-metrových megatrolejbusov,“ doplnil hovorca DPB Martin Chlebovec. Náklady predstavujú vyše 768 000 eur, modernizácia bude financovaná z eurofondov.

V spolupráci
transport.sk
Zdroj
TASRvideo: Facebook Matúš Vallo má rád Bratislavu

Prečítajte si aj

Back to top button